lépcsömászó Creative Commons License 2004.12.04 0 0 1471
Szia, Fürösztölő!

Van a valfilin is Passion-topic, eddig oda írogattam, ill. annak adtam meg a hivatkozását. Esetleg érdemes lenne a kettőt egyesíteni, (ez egy kiszólás a moderátoroknak)

Szerintem mindenekelőtt érdemes világos elvi különbséget tenni a biblikusan alá nem támasztható és a Bibliával ellentétes jelenetek között. Előbbiek ugyanis nézetem szerint a művészi szabadság tárgykörébe tartoznak, utóbbiak viszont egy-egy Jézus-film hibái.

A sinhedrion éjszakai ülésével kapcsolatos problémádat nem értem, az alábbiakban a Mt evangélium időrendje szerint megyek:

- Jézus vacsorán van
- elfogják- nyilván éjszaka van

a sinhedrion ülése

- megszólal a kakas, amelynek Jézus szerint elfogása éjszakáján kellett megszólalnia, és amelytől Péter megtér
- Mt 27,1: Mikor megvirradt...

Hová máshová tennéd a sinhedrion ülését, mint az utolsó vacsora éjszakájára? Az, hogy az ülés szabálytalan volt,a filmben is hangsúlyos, ketten emiatt hagyják ott a gyűlést, jelezve egyúttal, hogy a zsidó főemberek sem egyhangúlag akarták Jézus halálát (vö. antiszemitizmus). Sietni kellett a fiúknak, no! A sietséget a Biblia világosan megindokolja a közelgő ünneppel. Egyébként Pászka idején, amikor Jeruzsálembe tódult százezernyi zarándok, semmi nem lehetett normális.




Előzmény: Fürösztölő (1468)