gGecco Creative Commons License 2004.12.03 0 0 5055

Cifu,

Viszont jóll értem, akkor nem is lőtettek még ilyen lőszerrel?

Below válasza tökéletes, pontsan errol van szó. Egyébként pedig a löszer hatékonyságánál figyelembe kell venni, hogy milyen eszköz ellen kellene használni. Én azt hiszem, hogy azokat az eszközöket amelyekkel "összefuthatunk" harcképtelenné tudjuk tenni a három rendszeresített löszer valamelyikével. Nem kell effektíven felrobbantanom, megsemmisítenem az eszközt, elég ha harcképtelenné teszem, kivonom a forgalomból az ütközet idejére.

Engem sokkal jobban foglalkoztat a "találat elso lovésre - one shot one kill", ezt pedig az irányzók kiképzésével lehet elérni elsosorban. Ne feledjétek el, hogy az emberi tényezo mindig is elsodleges volt a technikával szemben. Gondolj az Arab - Izraeli háborúkra, vagy Vietnamra, vagy Afganisztánra, hogy jártak ott az Oroszok. Vagy arra, hogy miért adták meg magukat az iraki harckocsizók egy lövés nélkül - pedig be voltak ásva és tökéletesen voltak álcázva, a homok és az idöjárás pedig még a thermokat is jelentosen befolyasolta. Szakasz össztüzekkel nem egy amerikai tankot harcképtelenné tehettek volna. De inkább feladták. Nem segített volna rajtuk az sem, ha tegnapelott rendszeresített malaccal lottek volna.

A VT-72 úgytünik eléggé fájó pont, ezek szerint ekkora szükség van rájuk?

Igen. No nem azért, mert lépten-nyomon húzni kellene a kocsikat, hanem mert mnden századhoz tartozna egy. A bikában lévö szerszámokkal a technikusok körletben vagy pihenök alkalmával el tudják hárítani a kisebb-nagyobb meghibásodásokat. A tolólapja kiváló "talajrendezésre", az útközben felmerülö útakadályok eltakarítására, hogy a darujáról ne is beszéljek. Meg aztán huncut arány 260 tankhoz 2 bika :-(.

Adott esetben az eféle "vészmegoldások" használatát mennyire tartod reálisnak?

A vészmegoldásokat az élethelyzetek szülik, adott esetben az egyetlen lehetséges megoldást jelentik. Nem csak az anyagiakban szükolkodo, hanem a high-tech hadseregek is alkalmazzák. Eklatáns példa a rácspáncélzaton kívül a fém-, vagy erös szövésü háló alkalmazása a páncéltörö rakéták ellen, a checkpointok és más építmények körül.

Előzmény: Cifu (5050)