Törölt nick Creative Commons License 2004.12.02 0 0 80

Itt van egy a metalforumról (már elég régi, update-elni kell némely ponton..)

 

Tegnap elcsíptem az ATV-n egy ilyen pofázós műsort, csak azért érdekelt a dolog, mert a kettős állampolgárságról volt szó. Riporter Katona Kálmánnal (MDF) beszélgetett, aki ugyebár mérsékeltebb (baloldal által is elismert) jobbos politikus, nos, csak röviden a párbeszédjükről (nem szó szerint, csak nagy vonalakban):

Riporter: Nem fél attól, hogyha igen lesz a válasz a kettős állampolgárságra, akkor ezzel megindul a lavina, kiürülnek a magyarlakta területek, ide beáramlik a lakosság etc?

KK: A rendszerváltás után már megtörtént a nagy átjöveteli hullám, aki Magyarországra akart költözni a szerettei miatt, vagy mert itt jobbak a munkalehetőségek, az átjött, az állampolgárságot meg vagy fölvette, vagy nem. A mai fiatalság egy része most is átjönne, és minden lehetőséget megragad erre, másik része viszont maradna, állampolgárság elnyerésével sem jönne el szülőföldjéről. Az állampolgárság irreleváns a bevándorlás szempontjából.

Riporter: De volt Erdélyben egy közvéleménykutatás, melyben megkérdezték, ha tehetné, szívesen költözne-e jobb körülmények közé. Erre pedig 26% igent mondott.

KK: Ha itthon megkérdeznék, hogy szívesen költözne Svájcba, ha tehetné, egy jobb élet reményében, és csak ikszelni kéne, valószínűleg legalább ennyien szintén igent mondanának. De ehhez ugye nyelvet kéne tudni, lakást és munkahelyet szerezni, ami pedig elég nehéz a legtöb ember számára.

Riporter: De könnyen átjöhet Erdélyből valaki, és lakást szerezhet...
KK: De az nem elég, mert ahhoz munkalehetőség is kellene, megfelelő vagyoni háttér, hogy elinduljon, hogy valóban lakást szerezzen...
Riporter: De simán megteheti, hogy papíron lakást szerez, bejelenti, de valójában föl sem költözik...
KK: Akkor miről beszélünk? Hisz valójában föl sem költözik, tehát nem vándorol ide. A segélyek, tb-juttatások megszerzése pedig a hazai közteherviselést is megkívánják, nem elég az állampolgárság, meg az állandó lakcím...
Riporter: De így például máris lehet választójoga.
KK: És?
Riporter: És így például nyerhet a Magyar Demokrata Fórum legközelebb...

Na ezt csak azért írtam le ebben a formában, hogy tulajdonképpen mennyire is álszentek a kormánypártok érvei erről a második Trianonról, a beáramlásról, és valójában az egész arról szól, hogy félnek tőlük, mert a határon túli magyarok nagy része utálja őket, és félnek, hogy esetleg választójogot szereznek. OK, mondják akkor ezt, mondják, hogy ezért nem értenek egyet. Mennyivel korrektebb lenne. Mert lehet ezért meg azért azt mondani, hogy nem értünk egyet ezzel az egésszel, meg, hogy fölösleges, nincs haszna, satöbbi, de álszent, hamis érvekkel a nemre buzdítani, az a legnagyobb szemétség. A nem szavazat, még sok baloldali szerint is óriási kárt okozna a határon túliaknak, de saját presztizsünknek is, pedig többségük nem ért egyet az egésszel. Miért nem tud egyszer a baloldal gerincesen, tisztességel hozzáállni a határon túli kérdéshez? Miért kell mindig lapítani? Miért kell mindig a de a Fidesz íggyel, meg de az Orbán úggyal takarózni? Ők is politikusok, a saját érdekeiket nézik elsősorban. De szerintem a baloldal mostani felelőtlen és gyáva kampánya a nem mellett tényleg azt eredményezheti, hogy egy második Trianon lesz, és gyakorlatilag elveszthetjük a legitimációt az esetleges későbbi autonómia törekvésekhez. És most senki ne jöjjön azzal, hogy az egész a jobboldal bűne, mert ők szervezték meg, satöbbi, mert még ha igazuk is lenne, akkor is inkább fenntartásokkal kéne élni, és nem a nemre buzdítani.