DECOTEXT Creative Commons License 2004.12.01 0 0 70

Egy kis politika

 

Kigyűjtettem pontosan mi az, ami jár a kettős állampolgároknak, és hogy ez kb. mennyibe kerül(ne) ez havonta.Először is több véleményt hangoztatnak, ami jogi nonszensz, ezek inkább kampányfogások, mint valóság, de ezt már megszoktuk.

 

Evidenciák:

I. Nincs különbség állampolgár és állampolgár között. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek jár minden szolgáltatás, aki magyar állampolgár, nincs olyan, hogy másodrendű vagy kis állampolgár, vagy csak útlevelet kap, vagy csak munkavállalásit, vagy egyebet, minden jár, ha a népszavazás

eredményes.

II. Nem kell ideköltözni ahhoz, hogy a jogosultságokat megkapd, elég egyetlen napot hivatalosan itt dolgozni, vagy elég csupán egy ideiglenes lakcímmel rendelkezni.

III. Nincs semmilyen magyar irányú adóbefizetése külhoni magyaroknak, tehát minden költséget nekünk kell állnunk. (Ezt egyébként könnyen kiderítheted, elég, ha azt mondod, hogy szeretnél befizetni ebbe az önkéntes alapba, csak adják meg a számlaszámát! Nem fognak tudni ilyen számlaszámot mondani)

Szolgáltatások, járandóságok, amik megilletik az állampolgárokat akkor is ha nem itt laknak (ezeket kell kifizetnünk a részükre):

1. családi pótlék,

2. gyes (gyermek gondozási segély),

3. gyed (gyermek gondozási díj),

4. gyermeknevelési támogatás,

5. anyasági támogatás,

6. időskorúak járadéka (nyugdíj)

7. 13. havi nyugdíj,

8. rendszeres szociális segély,

9. ápolási díj,

10. lakásfenntartási támogatás,

11. lakbértámogatás,

(Ez a kedvencem: ha Romániában albérletbe költözik egy kettős állampolgár, akkor azt részben a magyar adófizetők fizetik.)

12. adósságkezelési szolgálat,

13. átmeneti segély,

14. temetési segély,

15. fogyatékossági támogatás,

16. rokkantsági járadék,

17. vakok személyi járadéka,

18. mozgáskorlátozottak közlekedési támogatása,

19. átmeneti járadék.

20. közgyógyellátás

 

Még egyszer az egyszerűség kedvéért ezek mindenkinek járnak, akinek van egy Magyarországon akár csak ideiglenesen is bejelentett lakcíme, vagy dolgozott akár csak egyetlen napot is Magyarországon.

 

Kik jöhetnek?

A magyar igazolvánnyal rendelkezők szinte automatikusan. Kb. 800.000 fő. Várhatóan ez kiegészül a magyarul beszélő románokkal a magyar ajkú romániai romákkal, illetve azokkal a magyarokkal, akik érdektelenség miatt nem  váltották ki magyarigazolványukat, de (HELYESEN!!!!!) magyarnak vallják magukat.

 

Ez mindösszesen: 4.950.000 fő

Nyilván nem fog mindenik élni ezzel a lehetőséggel, de túlnyomó többségük igen, ezért én a számolásokhoz a biztos 800.000 főt vettem, ennél évek alatt folyamatában csak több lehet, de nem lehet megjósolni biztosan, hogy hányan.

 

Költségek:

Vannak állítások, amik azt mondják, hogy ez nyereséges lesz, ez nem igaz, nem nehéz kitalálni, hogy a betelepülök, vagy a szolgáltatás igénybevevők nem hoznak óriási befektetéseket ide. A fenti szolgáltatások 800.000 fővel számolva minden adófizetőnek havi 13.900 Forintot jelent, tehát adófizető családonként Kb.: 24.000 Ft/hó

Ezt az állam adóemeléssel tudja csak kompenzálni.

 

Erkölcsi vonatkozások:

Az egyik álláspont szerint a határon túli magyarok helyzetén kötelességünk segíteni, erre szimbolikus megoldás a kettős állampolgárság. A másik álláspont szerint a betelepülő magyarok értelemszerűen elhagyják Erdélyt, és helyükre románok költöznek,

Így 10-15 éven belül, az ott maradó öregek kihalásával nem lesz magyar szó Erdélyben.

 

Néhány érdekesség:

Interneten találtam olyan hirdetést, ahol a külhoni magyaroknak bejelentett lakcímet árulnak, a családi pótlék feléért. (jó üzlet egy lakásba akár 30 család is bejelenthető)

Ha betelepülnek az aktív romániai magyarok, akkor nem tudnak a román parlamentbe képviselőt delegálni, így képviselet nélkül maradnak az ott élők. Ezért a kezdeményezést az RMDSZ sem támogatja.

Nem ide tartozik, de a kedvencem a korház privatizációról szóló szavazás, itt egy olyan törvény megsemmisítéséről kell szavazni, amit már rég hatályon kívül helyett az alkotmánybíróság. Jellemző sajátosságunk, olyan feleségtől akarunk elválni, akit még nem is vettünk el.

 

Maga a népszavazás 3.000.000.000 Forintba kerül, amit az adófizetők állnak.