Első Polgár Creative Commons License 2004.11.30 0 0 224
Az eletterelmelet egyaltalan nem volt hulyeseg, a fajelmelet igen.
1945ben Kina es Torokorszag kivetelevel az egesz vilag az europaiak es telepeseik uralma alatt allt. Ez kb a szarazfoldek felszinenek 93%-a ( Antarktisz nelkul).
Az europai nagyhatalmak kozul egyedul Nemetorszag maradt ki a bulibol.
Amirol Hitler csak pofazni tudott, azt az oroszok, angolok, franciak, hollandok, portugalok, spanyolok mar 400 eve aktivan csinaltak. Meg a vilag osszes civilizacioja tobb kevesebb sikerrel mar 5000 eve.
Az olaj elotti gazdasagoknak pedig szukseguk volt hatalmas mezogazdasagi teruletekre, mert petrolkemia nelkul rengeteg ipari nyersanyagnovenyre, fara van szukseg, es mutragyazas es aktiv muveles nelkul( szinten olaj, illetve foldgaz fuggo) a termesatlagok kb felere esnek vissza. A masodik vilaghaborut a koolajat legaktivabban felhasznalo orszagok nyertek ( USA, SZU, Anglia) es ezutan terjedt el az olajalapu intenziv gazdasag, amelynek nincs szuksege a gyarmatokra. Illetve nincs annyira szuksege a gyarmatokra, hogy a nepessegrobbanas alatt allo harmadik vilag katonai megszallasat vallalja. Ezert is bomlott fel a gyarmati rendszer a vilaghaboru utan.
(Az olaj veszes fogyasaval mindez valtozni fog, aminek elso felvonasa es gyakorloterepe Irak.)
Előzmény: Brutalis Harmonia (223)