Pueblo Creative Commons License 2004.11.29 0 0 1462
Szerintem MG azért korbácsolta messze túl Jézust a 39-en, mert a nézőket sokkalni akarta. Ez a jelenet volt az, ahol mindenki megérti, hogy milyen fájdalmas lehet egy korbácsolás. Itt egyértelműnek érzem a rendezői kivánságot: éreztesd a nézőkkel a kínt, amit Jézus érzett.

A lepellel kapcsolatosan én örülnék annak, ha kiderülne, hogy ez az igazi, mert ez egy igen komoly ereklye lenne, de annyi mindenről kiderült már, hogy hamis, ami korábban eredetinek tűnt, hogy itt más tamáskodom. Ezért nem tudom bizonyítékként sem elfogadni! Ha kiderül egyértelműen, hogy ez a lepel az a lepel, akkor térjünk erre vissza!

Pilátussal kapcsolatosan azt gondolom, hogy MG azt akarta kifejezni, hogy nem ő volt a bűnös. Ő csak olyan szerencsétlen helyzetbe került, ahol két rossz közül kellett választani, és ő a szerinte kisebbet választotta. Nem akart lázadást, (a zsidó főpapoktól tartott, hogy lázadást tudnának szítani) sőt az életét is vszélyben látta ennek kapcsán. A Biblia és a film is azt mondja, hogy a zsidók bűnösök, ők veszejtették el testvérüket.

MG szakértői szerintem szinte tökéletes munkát végeztek, legalábbis, ha a Bibliát tekintjük, mint forrás.
Előzmény: Fürösztölő (1461)