lxrose Creative Commons License 2004.11.26 0 0 42
"K: Mi az a "geodetikus"?

V: Két (világ-)pont között húzható görbék közül azt nevezzük geodetikusnak, amelyiknek az ívhossza extrémális (maximális, vagy minimális) a többihez képest.

Az általános relativitáselmélet modelljében nincs gravitációs erő,  a tömegek csak a téridő görbületét (vagyis a geodetikusok megváltozását) okozzák. Ebben a görbült téridőben a szabadon eső lift, és a benne lebegő tárgyak is "egyenes vonalú egyenletes mozgást" végeznek, vagyis a görbült téridő geodetikusainak mentén mozognak."

 

Ezzel nem magyarázod meg a dolgot annak, aki még sosem hallott a fogalomról.

Az érdekes viszont az, hogy a téridő görbülete (ha tényleg van ilyen) a tömegtől való távolságtól függ, és ha a szabadon eső test ezek mentén mozog, akkor elég furcsa, hogy a különböző magasságból leejtett tárgyak egy adott pontban más-más sebességgel mozognak. Ezek szerint a téridőnek a görbülése elég jól követi a test sebességváltozását. Még érdekesebb a helyzet, ha két különböző sebességgel zuhanó test  pályája keresztezi egymást, mert ekkor az adott keresztezési pont felé tartva kétféle görbületnek kellene lennie. Kíváncsi vagyok, hogy erre mit talált ki Einstein?

Előzmény: Simply Red (16)