Első Polgár Creative Commons License 2004.11.25 0 0 216
Szerintetek, ha Hitler nem a Szovjetunio ellen tamad, hanem Afrikan keresztul elfoglalja a Szuezi csatornat es onnan megy a dragalatos olajmezoi fele (mondjuk Irak, Iran iranyaba), ugyanakkor tavoltartja a japanokat az USAtol, mennyivel lett volna tobb eselye?

egy ideig nekem is ez volt a maniam, hogy a hulye hitler siman nyerhetett volna ekeppen, de ma mar azt hiszem, felesleges lett volna.
egyreszt az angolok felegettek volna az olajmezoket->1 evig nincs termeles. emellett a nemeteknek csovezetekeket kellett volna epiteni iraktol a foldkozi tengerig, mert az angolok vszeg a szuezi csatornat is tonkretettek volna visszavonulas kozben, valamint az Ormuzi szorost is zavartak volna csatahajoikkal, igy a tengeri olajszallitas a nemetek szamara elkepzelhetetlen.
az angolok nem vesztettek volna sokat mert abban az idoben a kozel kelet termelese kb akkora volt mint romaniae. az orosz termeles ennek kb 4xese volt, az amerikai 20x-osa. raadasul texas joval kozelebb van angliahoz mint baszra, hiszen a II. vhban az angolok afrika megkerulesevel szalitottak az utanpotlast/olajat a kozel keletre/rol.
raadasul a sivatagban nem volt jol kiepitett infrastruktura (vasut) a tamadashoz, a nemet hadsereg pedig gyengen volt motorizalva ( Rommel osszes teherauotjat az angoloktol zsakmanyolta, Altalaban Rommel osszes akcioja a logisztika miatt bukott meg, az utolsot kiveve, amikor mar 3x-os angol foleny volt )
Az ukran -nemet hatartol a kaukazus sokkal kozelebb van, mint Tripolitol bagdad,a kaukazus tobb olajat termel, jobb a vasuti infrastruktura is odafele. csak az a 6 millio orosz katona ne lett volna utkozben.

Viszont Hitler nagy hulye volt, amikor a Baku bombazo kozelbe kerult, egy repulot nem kuldott ellene ( bezzeg Sztalingrad kapott 2000 bevetest naponta ), Bakuban, Groznijban, Asztrahanyban volt az orosz finomito kapacitas legalabb 80%-a. A nemetek kb 70 kmre voltak Groznijtol, 150-re Asztrahanytol es 500km re Bakutol. El se kellett volna foglalni oket csak hetente ketszer lebombazni a finomitokat. Ha ezek a kapacitasok kiesnek, nincs 1700 tankbol allo tamadas Sztalingrad bekeritesere es kurszki csata sem.
Előzmény: Brutalis Harmonia (179)