rev251 Creative Commons License 2004.11.25 0 0 194
ui. Igen, egy drága felszíni hajó elsüllyesztése nem túl elônyös, de ha az a hajó elsüllyesztett legalább háromszor annyi bruttóregisztertonnát a saját kategóriájában, akkor már megérte megépíteni. A Bismarc veszteséges volt ilyen értelemben, csak a Hooddal végzett. A kereskedelmi hajónak álcázott "kalózcirkálók" viszont abszolúte nyereségesek, bár végül mind az óceán fenekén végezték...
És ez a hordozók nagy elônye. Egy repülôgép önmagában el tud süllyeszteni egy csatahajót. A repülôgéphordozó a "leggazdaságosabb" hadihajó!


Ez igaz, de ELVI kiegészítésre szorul.

A hadihajózás célja, hogy ellenőrizzük a tengeri utakat, kereskedőhajókat (blokáddal, pusztítással, ill. vámpolitikánk betartatása érdekében)
Erre a közepesen felfegyverzett naszádok elégségesek (egy ker-i hajón kvázi csak kézifegyverek vannak)
Erre példa Kína a kb. 60 db 400t-s járőrhajójával, de a régi kalózhajók is ideillenek, akár még a mai parti őrség is. Ezek nagyon hatékonyak, a 400t-s "elintéz" egy 100.000t-s tankert (tengerfenék/eltérítés)

Ezeket a fegyveres hajókat ellenőrzik (védik/támadják) a nagyobb hajóosztályok tagjai, melyekből nyilván kevesebb kell (60 ellenséges járőrhajóra/saját védelmére elég lehet néhány rombolót építeni), melyeket szintén védeni kell. Ritkább feladatokra szintén elég lehetkevesebbet építeni (parti erődök elleni hajók). A pirmisnak elvileg létezik egy olyan csúcsa, ami felett csak 0db hajót érdemes építeni.
A csúcs a XVIII.-bana kb 2000t-s sorhajó volt (kellett belőle rel. sok, de felette nem volt érdemes/optimális semmit), később a dreadnought/csatahajó (abból már kevesebb kellett, volt, hogy csak 1-4 db), még később ezeket az olcsó pusztíthatóság tette idézőjelbe.

Ennek a piramisnak az a lényege, hogy a csúcson levő "ragadozók" nem a tonna-hatékonyság miatt kellenek, hanem, mert az alattuk levő (hatékony) hajók nem létezhetnek nélkülük. És persze minden változik aszerint, mit tud megvalósítani a technológia/tervezés.

Megjegyzem, hogy ez a piramis-MODELL (ilyen evolúciós, szimbiózisos matematematikai játék) használható máshol is. Pl. vadászgép-bombázó (utóbbi hatékonyabb az ellenség pusztításában, de az előbbi védelme nélkül nem sokáig marad fent), és sorolhatnánk.
Előzmény: kavkaz (182)