Törölt nick Creative Commons License 2004.11.23 0 0 33
Megjött a "szagértő" :)

Szóval a mágneses monopólus léte nem mond ellent a Maxwell egyenleteknek annyiban, hogy létezik a Maxwell-egyenleteknek egy olyan kiterjesztése, amiben mágneses töltések és mágneses áramok is vannak. Ekkor az elektromos tér (E) és a mágneses indukció (B) szerepe szimmetrikus, és a kiterjesztett Maxwell egyenletek invariánsak egy ún. dualitási szimmetria alatt, ami a kettőt felcseréli. (Az ilyen típusú dualitások leírása a 90-es évek közepe óta igencsak divatos kutatási téma a húrelméletben és csatolt részeiben. Ezt szokták hívni a második húrelméleti forradalomnak).

Ha vannak mágneses monopólusok, azok kvantummechanikailag csak akkor konzisztensek, ha teljesül a Dirac-féle kvantálási feltétel:

QM=2pi*(egész szám)

(hvonas=c=1 egységekben) bármely létező Q elektromos és M mágneses töltésre. Azaz ha van akár csak egy M mágneses töltés is, akkor az elektromos töltés csak 2pi/M egész számú többszöröse lehet. (A fenti feltétel a kvantummechanikai hullámfüggvény egyértékűségének megköveteléséből adódik). Ez áll amögött, amit írtál.

Előzmény: Simply Red (26)