elemes2 Creative Commons License 2004.11.21 0 0 111

Bim-bam,

 

Az életbiztosítás más kategória. A betegbiztosító nem tudja, ki milyen bajjal járkál. Sokszor a biztosított maga sem.

 

Az eletbiztosito viszont tudja, es nem, vagy mas kondiciokkal kot biztositast azokkal, akik fokozott kockazatot jelentenek a biztosito szamara. Megjegyzem, a jelenleg eletbiztositast kinalo cegek tobbsege kinal mar olyan szolgaltatasokat is, amelyek reszben a jovobeni betegbiztositok profiljaba tartoznak: korhazi kezeles idejere napi terites, mutetek eseten ervenyes eseti teritesek stb. Ezt persze meg nem az egeszsegugyi intezmeny szamara fizetik ki, hanem a biztositott szamara, de ez mar csak formalis kulonbseg; van olyan biztosito, amely mar letrehozta a sajat korhazi szarnyat es ott meltanyos tobbletdijert jobb korulmenyeket, jobb ellatast kinalnak (kisebbek es kenyelmesebbek a szobak, jobb a koszt, tobb orvos ill nover jut a betegekre, jobb fizetest kapnak stb). Mindezt a biztositas megkotesekor felmert kockazatok alapjan szamitott dijazassal.

 

Lehetnek területi alapon, foglalkozási kör szerinti stb. biztosítótársaságok. A betegbiztosítók - a foglalkoztatási ágon kívüliek -  nem válogathatnak, mert szolitaritáson alapuló szolgáltaltók.

 

Akkor nem valogathatnak, ha teruleti szerzodeskotesi kotelezettseggel jonnek letre. Ebben is megvannak a csapdak; a budapesti teruletert tolongani fognak, Szabolcs-Szatmar es Somogy pedig marad az allam nyakan. Lengyelorszagban a privatizacioig meg nem jutottak el, de a teruleti egeszsegpenztarakig mar igen. Probald csak meg eltorni a labadat a sajat biztositod teruleten kivul. Az egeszsegpenztarak gyanakvoan tekintenek minden, idegen teruletrol erkezo szamlara, es mielott kifizetnek, alaposan megvizsgaljak es megvagjak. Ennek kovetkezmenyekent a korhazak meg sem kezdik az ellatast, amig az egeszsgpenztar nem jelzi, hogy kifizeti az elore jelzett osszeget. Amig a vita tart, a serult gyakorlatilag ellatatlanul fekszik (a legszorosabb eletmento ambulans ellatast kapja csak meg, a labtoreset nem kezelik).

 

A magánbiztosítók meg a hozzájárulás mértékével is "megszabják" a saját ügyfélkört. Ki melyiket tudja megfizetni, azzal köt biztosítást.

 

Ez is kiprobalt modell, a kovetkezmenye pedig az USA-ban lathato: a lakossag 40%-anak nincs egeszsegbiztositasa. Egy vakbelgyulladas koldusbotra juttatja a csaladot.

Előzmény: Bim-bam (101)