elemes2 Creative Commons License 2004.11.20 0 0 28

mibi,

 

A privatizacioval a "kotelezo" reszbe ugyan nem kerulne tobb penz, de a felhasznalas hatekonyabb lenne es attekinthetobb.

 

kaszat a lonak.

 

ugyan tekintsd mar at mondjuk a matav gazdalkodasat.

 

ugy vezeti az orranal fogva az allamot, ahogy akarja. sot, eleri, hogy az allam akarja magat az orranal fogva vezetni.

 

pl: a matav profitjat a Deutsche Telekom (amely mellesleg allami ceg, tehat elvileg rosszul kellene mukodnie) meg az eredmenykimutatast megelozoen kiviszi a cegbol "tulajdonosi hitelek torlesztese" cimen. Itt is a nemet allam celtudatossaga jelenik meg: miert fizessen tul sok tarsasagi adot a Matav a magyar allamnak? Fizessen inkabb otthon a DT a nemet allamnak.

 

pl: a matav nagy tempoban epiti ki az ADSL halozatot; a halozat kiepitesenek koltsegeire vonatkozoan semmilyen szabalyt nem kell betartania, de a beruhazas 50%-at megis megkapja a magyar allamtol, adokedvezmeny formajaban. tehat a matav erdekelt abban, hogy a konyvelesben minel dragabban szerepeljen az ADSL kiepitese. es igy is tortenik.

 

szerinted mi tortenne maskent az egeszsegugy privatizacoja soran...?

 

Nem ertem a zsigeri privatizacioellenesseget.

 

Nincs zsigeri provatizacioellenesseg (zsigeri egyebkent balos nick, hayolemlexem). Pusztan az van, hogy annak a HAMIS allitasnak a kovetkezmenyeitol tartunk sokan, hogy minden jobban mukodik ha privatizalva van.

 

HAMIS az az allitas, hogy a magantulajdonos abban erdekelt, hogy hatekonyabban mukodtesse a privatizalt egeszeegugyet. valojaban abban erdekelt, hogy minel magasabb profitot erjen el; a hatekonysagjavitas nehez, az allamot atverni es megfejni konnyu. tapasztalati teny, hogy mindenutt, ahol az allam finansziroz maganceget, a hatekonysaggal torodnek legkevesbe, hiszen sokkal egyszerubb pl. arkartellbe tomorulni.

Előzmény: mibi (22)