radom1 Creative Commons License 2004.11.20 0 0 292

És még ennél is bonyolultabb a helyzet...

 

Mert pl. egy 12/70 kaliberjelű öntöltő sörétesben biztonságosan el lehet sütni a 12/70 kaliberjelű gumigolyós lőszert, de az energiaviszonyai ennek a tölténynek oly mértékben eltérnek attól, amire a puskát tervezték, hogy egészen biztosan nem fog öntöltő módon viselkedni, inkább ismétlő fegyverként használható csak. És egy sor ilyen példa létezik még.

 

És, hogy még bonyolítsam: egyes peremes hüvelykialakítású, nem palack alakú hüvelyes töltények között viszont létezik némi "kompatibilitás".

 

Pl: A .22 Long Rifle kaliberjelű fegyverekből minden további nélkül lőhetők a .22 Long és a .22 Short kaliberjelű lőszerek. Öntöltő és ismétlő fegyverszerkezeteknél mondjuk lehet, hogy a kisebb töltényeket egyesével kell a töltényűrbe tölteni, mert nem biztosítják a megbíztható adogatást, vagy ürítést. De forgópisztolyból tökéletesen működnek.Visszafelé már nem igaz. .22 Short kaliberjelű fegyverbe többnyire nem is lehet betölteni a .22 Long Rifle-t, de ha valahogyan mégis sikerülne, kőkeményen balesetveszélyes előni.

 

Ugyanez: .357 Magnumból lőhető a .38 Special, de .38 Specialból nem lőhető a .357 Mag!

 

Még ugyanez: .44 Magnumból megy a .44 Special és a .44 S&W Russian, de visszafelé nem.

 

Mondjuk azt viszont kevesen tudják, hogy ha pl. egy .357 Mag kaliberjelű fegyverből igen sokat lőnek .38 Speciallal, akkor a töltényűrökben olyan lerakódások keletkezhetnek, melyeket, ha nem pucolunk ki, mielőtt áttérnénk a .357 Mag lőszerek használatára, akkor lehet hogy 357 Mag-gal veszélyes értékeket ér el a gáznyomás! Ezért rengeteg .38 Spec után, .357 Mag előtt: pucolni, pucolni, pucolni...

 

radom1