A fénysugárnak az altrelben van gravitációhoz hasonló hatása, de elég ravasz szerkezetű. Két szembefutú fénysugár elhajol egymás felé. Két egyirányba futó fénysugár nem. Ez nem szemléletből következik, legalábbis biztosan nem az enyémből... Valaki kidolgozta, és ez az eredmény.
A dobozba zárt fény fény esete egyszerű: a doboz úgyanúgy, mintha bármi egyéb miatt nőtt volna meg a tömege annyival, mint a bele zárt fényé.
Piszkosul benne kellene lenni az altrelben ahhoz, hogy működjön az intuíció. Ennek hiányában nincs jobb, mint az adott esetet kiszámítani, ami persze nehéz. Azok a "magyarázatok" amiket hozzáfűzöl az esetekhez, nekem teljesen értelmetlennek tűnnek. Az altrel nagyon kevés kiinduló feltételezésre épül. Mint ilyen, tulajdonképpen nagyon szemléletes logikai modellnek kellene lennie, sajnos legalábbis én nem vagyok elég okos ahhoz, hogy tisztán átlássam, és fejben megsaccoljam, mi lesz az eredmény egy-egy konkrét helyzetben. Ki se tudnám számolni, ami azt illeti. Azt hiszem, másnak se lehet túl egyszerű, ha Nobel-díjat lehet kapni egy nem is túl bonyolult eset kidolgozására... :-) (fekete lyuk altrel modellje)
Az a törekvés, hogy egy egyszerű kiinduló feltételekre épülő tisztán logikai modell következményeit más, hétköznapibb ad-hoc feltételezésekkel is próbálod saját magadnak magyarázni, ennek nem látom értelmét, sőt.