ijedos Creative Commons License 2004.11.17 0 0 2228

Sziasztok!

 

20 éves panellakás felújítása kapcsán előtérbe került a vellanyos hálózat cseréje is.

A lakást 95%-ban 3*1,5-es mmfal aluminium vezetékkel szerelte a házgyár anno. Ezt cserélném ki rézre.

-Elég mindenhova a 3*1,5-es keresztmetszet rézből?

Az új rézvezetékek kötéséhez milyen kütyüt használjak? Mit érdemes venni, ami nem gagyi, de nem is méregdrága? a régi kupolfix használható rézhez? célszerű? vagy mást?

- a lakás most 3 kismegszakítós körre van szétosztva. Érdemes belenyúlni a szétosztásban? pl. azt látom, hogy az egyik félszoba dugaljai a konyhán keresztül vannak ellátva. csináljak a konyhának külön kört?  Gondolkodás után talán a konyhában lesz a legnagyobb áramfelvétel: 2 hűtő, mikro, konyhai gépek. villany tűzhely nincs!

- úgy néz ki, hogy a régi ezetékek nyomvonalát sikerült megtalálnom, kivésnem a vékony vakolatot. Nálam szerencsére nincs a vezeték a betonba öntve, hanem a panelokon van kialakítva egy horony, arra vannak felragasztva az mmfal vezetékek és azon van egy vékony vakolat. Én szintén ezt a nyomvonalat használnám.

Kérdés: célszerű pl. palmatexxel felragasztani az új vezetéket???

kérdés2: milyen vakolatot ajánlotok a vezetékek eltüntetésére? nézegettem a rigips gipszes vakolatát, az pl. jó? és milyen? a durva 6-30mm vastag??

 

és a panel vezetékcseréhez minden jótanácsot szívesen fogadok! :)) pl. célszerű lenne még valamit behúzni most a villannyal együtt??

 

köszi előre is a válaszokat.