NevemTeve Creative Commons License 2004.11.17 0 0 27
K: Úgy érzem, hogy te engem terelgetni akarsz valamerre... de még nem bizonyítottad be, hogy a fény elektromágneses hullám lenne.
V: Ha lenne egy olyan generátor, amely mindenféle (vagyis szerényebben: sokféle) em-hullámot tudna generálni, és bizonyos frekvenciánál látható fény jelenne meg, az meggyőzne?

K: Kellene még egy detektor is, hiszen mindazt, ami nem látható fény, nem érzékelem, lehet hogy nem is generál a generátor semmit.
V: Rendben, legyen egy univerzális detektor is!

K: Tehát van ilyen generátor és detektor?
V: Attól félek hogy nincs, viszont nem lehetetlen generátor-sorozatot (és detektor-sorozatot) készíteni, úgy hogy az egyes készülékek frekvencia-tartományai átfedőek legyenek, így el lehessen kerülni a csalást...

K: Hát, mondjuk... azért mondjál pár példát generátorra és detektorra!
V: Pl: rádió (hosszú-, közép-, rövid-, ultrarövidhullám), televízió, mobiltelefon, mikrohullámú sütő, röngten-készülék, fényképezőgép (hagyományos vagy digitális), kamera (közönésges és 'infrás'), szolárium, kvarclámpa, TV-távvezérlő, emberi bőr (az infrasugarakat hőként érzékeljük, az UV-től lebarnulunk), emberi szem (és állati szem; nem feltétlenül ugyanazt látják mint mi), villanykörte (főleg hő, kevésbé fény), továbbá bármely tárgy, ami az abszolut nulla hőmérsékletnél melegebb.

K: Ezzel az utolsóval a "hőmérsékleti sugárzás"-ra akarsz utalni? Vagyis minden tárgy a hőmérsékletével kb arányos frekvenciában sugározna? Akkor miért nem hűl ki?
V: Akkor nem hűl ki, ha az elnyelt és kibocsátott sugárzás energiája egyenlő. (Ha többet nyel el, mint amennyit kisugároz, akkor nyilván felmegeszik... persze a hő nem csak sugárzással terjed, hanem közvetlen érintkezéssel is)

K: Ez a Földre is igaz? Ugyanannyi energiát kap a Naptól, mint amennyit kisugároz? Tehát a helyzet szimmetrikus; ez mintha cáfolná az evolucionistáknak azt az érvét, hogy a Földön azért csökkenhet az entrópia, mert nem zárt rendszer: energiát kap a Naptól...
V: Nem tudom hogy jönnek most ide az evolucionisták, de azért a helyzet nem szimmetrikus: a Naptól érkező sugárzás frekvenciája a Nap hőmérsékletével arányos, a Földről távozó sugárzásé pedig a Földével, ami jóval alacsonyabb... mondhatni, használt (növelt entrópiájú) fényt adunk vissza...

link: http://cas.sdss.org/dr3/hu/proj/basic/color/images/specnasa.gif
Előzmény: NevemTeve (23)