NevemTeve Creative Commons License 2004.11.15 0 0 21
kis kitérő

K: Mi az energiamegmaradás törvényének bizonyítása?
V: Semmi.

K: Kicsit bővebben? Végeztek-e olyan kísérletet, ami bizonyítja?
V: Csak olyan kísérletet végeztek... azok az esetek, amikor látszólag nem maradt meg az energia, új felfedezésekhez vezettek.

K: Például?
V: Például a neutrinó létezését sokáig csak feltételezték, hogy a hiányzó energiát megmagyarázzák, késöbb sikerült ténylegesen kimutatani is.

K: Vagy?
V: Vagy pl kiderült, hogy külön a "tömegmegmaradás tövénye" és az "energiamegmaradás törvénye" nem egészen igaz, de ha a kettőt összekapcsoljuk, azaz találunk egy "váltószámot" tömeg és energia között, akkor mégiscsak megmarad a "tömegenergia".

K: De mindez nem zárja ki azt, hogy mondjuk Piripócson, péntek este, esőben, kopogószellemek jelenlétében végzett tojásfőzésnél mégse maradjon meg az energia?
V: Természetesen nem.

K: És mi az elméleti bizonyíték?
V: Ha a való világot egy matematikai modellel helyettesítjük, és a modellben értelmezett egyik mennyiséget nevezzük energiának, akkor lehet matematikai bizonyítást adni ennek az energiának a megmaradására.

K: És ha kiderül hogy a modell nem jó? Akkor a tudósok bűnbánatot tartanak és bevallják hogy becsapták a népet?
V: Ebben azért kételkedem... ha a modell hibásnak bizonyul, akkor igyekeznek újat csinálni, lehetőleg olyat, ami speciális esetként tartalmazza a mostanit; hiszen az eddigi megfigyeléseket azért továbbra is le kell írni.

K: De én azt hittem, hogy a tudomány csak megdönthetetlen igazságokkal foglalkozik...
V: Ez esetben nagyon szűk lenne a mozgástere, a "Gondolkodom, tehát vagyok"-on kívül most nem is tudok hirtelen megdönthetetlen igazságot mondani...