Sweep Creative Commons License 2004.11.14 0 0 30
Szia remote!

Az MSZ 04-82 – a kéményszabvány - előírja, hogy még a füstcsatornába – ami a füstcső külön minősített, szigetelt szakasza - is csak egy berendezés köthető be, kivéve az átfolyós vízmelegítő (pl V4), és a falimelegítő (pl Calor2), amik egyesített füstcsővel, egynek minősülnek. Az egyesítés akkor is Y és nem T csatlakozással történhet.

A szagelszívó és a gázkészülék egyidejű üzemét kizáró reteszelő beépítését elhibázott, sőt veszélyes lépésnek tartom, ha egy –illetve összeszellőztetett – légtérben vannak.
A szagelszívó által megszívott helyiség levegő utánpótlása a kéményen át történhet. Ez könnyebben bekövetkezik akkor, amikor nem üzemel a gázkészülék, mert akkor kisebb, vagy nincs a kéményben huzat. A megfordult kéményhuzat, - az un visszhuzat -, ellenállását, pedig nehezebben, vagy egyáltalán nem tudja legyőzni a gázkészülék égéstermékének – a kisebb hő miatt, már eleve gyenge - felhajtóereje.
Ilyenkor van a visszaáramlásnak nevezett jelenség, ami életveszélyes lehet.
Ráadásul a modern gázkészülékekbe már kötelezően beépített biztonsági berendezés sem állítja le a működést, mert az az égéstermék hőjére reagálna, de ilyenkor hideg levegő van az érzékelőnél.

Sweep
Előzmény: remote access (26)