Simply Red Creative Commons License 2004.11.14 0 0 20

K: A spec. rel. tehát inerciarendszerekel foglalkozik. Ez azt jelenti, hogy egy gyorsuló óra által mutatott időt nem lehet vele számolni? Tehát az ikerparadoxont sem?

 

V: Ez egy közkeletű tévedés, amely a speciális reletivitás elvének, és a speciális relativitás elméletének az összekeverésévből fakad. Az előbbi (az elv) azt mondja ki, hogy két, egymáshoz képest egyenesvonalú, egyenletes mozgást végző vonatkoztatási rendszer minden tekintetben egyenértékű. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az egymáshoz képest gyorsuó rendszerek nem egyenlértékűek egymással, vagyis rájuk nem alkalmazható a speciális relativitás elve. (vagyis, nem ugyanazt állapítja meg az egyik a másikról, mint  a másik az egyikről).

 

A speciális relativitás elmélete viszont alkalmazható. A sajátidő nem más, mint a világvonal Minkowski-féle ívhossza. Ezt nem csak egyenesre lehet kiszámolni, hanem a szokásos ívhossz-számítási integrállal tetszőleges görbére is, vagyis nem csak egyenes vonalú, egyenletes mozgást végző, hanem gyorsuló órákra is.

Az egyenes vonalú egyenletes mozgás definíció szerint geodetikus, vagyis az ilyen mozgás világvonala mentén a leghosszabb az eltelt sajátidő. Minden más görbe mentén kevesebb. Ennyiből áll az ikerparadoxon leírása a spec. relben.

 

K: Na, de hol van itt az inerciarendszer szerepe?

V: Ott, hogy a Minkowki-féle négyes ívelem-négyzet csak inerciarendszerben fejezhető ki a szokásos derékszögű koordináták és az idő differenciáljaival dx2+dy2+dz2-c2dt2 alakban.