Simply Red Creative Commons License 2004.11.14 0 0 16

K: Valahol azt olvastam, hogy csak lokális inerciarendszerek vannak, és pl. a szabadon eső lift annak tekinthető. Nincs ez ellentmondásban azza, hogy az inerciarendszerek azok, amelyekben érvényes Newton I. törvénye, és hogy az inerciarendszerek egymáshoz képest egyenes vonalú, egyenletes mozgást végeznek?

V: Nincs, mert a két, egymásnak ellentmondani látszó definíció két különböző modellre vonatkozik. A két modellben az "egyenes vonalú, egyenletes mozgás" definíciója eltér egymástól. Bár ez mindkét modellben "geodetikusok mentén történő mozgást" jelent, ami az egyik modellben geodetikus, az a másikban nem az.

 

K: Mi az a "geodetikus"?

V: Két (világ-)pont között húzható görbék közül azt nevezzük geodetikusnak, amelyiknek az ívhossza extrémális (maximális, vagy minimális) a többihez képest.

Az általános relativitáselmélet modelljében nincs gravitációs erő,  a tömegek csak a téridő görbületét (vagyis a geodetikusok megváltozását) okozzák. Ebben a görbült téridőben a szabadon eső lift, és a benne lebegő tárgyak is "egyenes vonalú egyenletes mozgást" végeznek, vagyis a görbült téridő geodetikusainak mentén mozognak.

Ezzel szemben a spec. rel. elméletben a geodetikusok a Minkowski-tér egyeneseit jelentik, és ezekre semmilyen hatással nincs a gravitáció. A gravitáció hatása alatt mozgó testek világvonalai ezektől a geodetikusoktól eltérnek, vagyis ők itt nem végeznek egyenes vonalú, egyenletes mozgást.

 

Előzmény: dhcp3 (15)