phls Creative Commons License 2004.11.12 0 0 111
Beleugatok. Két dologról van szó.

Az első feladat eldönteni, hogy melyik az erősebb szabály: a mondatkezdő nagybetű vagy az álnév (még magyarabbaknak: nick, nikk) eredeti alakjának megtartása. Részfeladat: lehet-e az álnév egyáltalán kisbetűs?

A második feladat: Master Windut elviselni.

1. Az eredeti feladvány lényegéről semmit nem mond a helyesírási szabályzat. Egyetlen hasonlót találtam a HTT (Helyesírási és tipográfiai tanácsadó) 1971. januári kiadásában: a kémiai elnevezések helyesírásáról szóló 7-es pont aszongya: Mondat és cím első helyén a vegyületnevet akkor is nagy kezdőbetűvel kell írni, ha a nevet a szerkezetre utaló szám, görög betű vagy latin betűs jelző, ill. rövidítése (...) előzi meg... A szerkezetre utaló jelzőt, ill. rövidítését a mondat és cím elején is kis kezdőbetűvel kell írni, ha az kötőjellel kapcsolódik a névhez. Pl.: orto-Xilol, cisz-Diklór-etilén...
Eléggé tetten érhető ebben a szabályban is a két elv harca. Sajnos, az eredmény 1:1, azaz egyik sem győzedelmeskedett a másik felett. A szabály 1. része ui. mondatkezdő helyzetben a teljes vegyületnevet a belsejében is megváltoztatná egy betűállás (a szó príma!!!) erejéig, a 2. része viszont a szóban forgóknak az elejét juszt is kisbetűvel íratja. Ügyes. (Ahelyett, hogy kimondaná: a név első nem görög karakterét naggyal írjuk, s kész. A számjegyek nagyban uolyanok, mint kicsiben.)
Ha mindenáron, jobb híján mégis ezt akarjuk ráhúzni az álneves problematikára, akkor érzésem szerint a szabály 1. része alkalmazandó, s eszerint mondat elején még a kisbetűs álnevek is alaki változást szenvednek. Egyébként más úton is ez a logikusabb: a tulajdonnevek nagybetűsek; a belőlük képzett melléknevek (egri) kisbetűsek; mondat, cím elején mégis nagybetűsek: Egri csillagok. Látszik, hogy a legutolsó szabály, a mondat elején nagybetűsítő überelt minden mást.
Éppen ezért lehet, hogy a (rész-)problémát (kisbetűs álnév?) meg lehet kerülni, s kimondható: a mondat eleje nagybetűs és punktum.
(Ezen "eredmény" egyébként nem véletlen: a kis- és nagybetűk szétválásának éppen az volt az (egyik) oka, hogy a szem számára külön is jelezzék az értelmi tagozódást, szakaszolást.)

2. Master Windu. Nos, magyarból nemigen jeleskedtél: itt a rovatban a légből kapott *topic-cím írásmódot terjeszted, a hálón rád keresve az egyik első találat meg mit tartalmaz? (http://www.mindflowers.hu/Vendegkonyv.php): Pedig ez a "fel van mászva a fára" típusú megfogalmazás helyes. Ránkerőltetett rendszer tiltotta annak idején. Egy hülyeség (nem azért, mert germanizmus volna, hanem csak úgy magában) védelme plusz egy helyesírási hiba.
Mindazonáltal jobb vagy, mint az átlag. Mármint helyesírásból.
Emberségből annál szarabb. Nem tudok mást mondani, ez a legenyhébb. Másvalaki nevének kifigurázása, nemecsekesítése, érvek helyett az életkorának suhogtatása, öregemezés mind-mind a pökhendiség, barbárság és a tehetetlenség jele. Magam is összevesztem már Ádámmal, de mindig csak nyelvészeti (vagy annak tartott) érvek, meggondolások miatt.