kilenctizenegy Creative Commons License 2004.11.11 0 0 1548

Az index híre:

 

Shell: teljes hidrogénkút-hálózat 2020-ra

2004. november 11. 13:20

Első amerikai hidrogénkútjának megnyitása kapcsán ismertette terveit az olajtársaság.

Első lépésként a kísérleti hidrogénkutak számát növeli a Shell - ez a folyamat zajlik most, egyelőre csigalassú tempóban -, lépést tartva az autógyártók tesztflottáinak megjelenésével. Ezeknek a kutaknak egy része a nagyközönség előtt is nyitva áll, ilyen például az Izlandon működő, 2003 áprilisában üzembe helyezett hidrogéntöltő állomás, amely egyelőre néhány buszjáratot lát el üzemanyaggal.

A következő lépés az integrált benzin- és hidrogénkutak felépítése: ezeknél a hidrogén hasonló rendszerben lesz kapható, mint manapság az autógáz, azaz a meglevő benzinkutak mellé telepítik a hidrogéntöltő egységeket. Az integrált kutak kisebb hálózatait a következő öt évben foltokban építik ki olyan régiókban, ahol legalább 100 hidrogénhajtású jármű közlekedik rendszeresen.

A terv utolsó lépcsője ezeknek az elszigetelt területeknek az összekötése, majd a fehér foltok kitöltése. A Shell szerint a folyamat nagyjából 2020-ra világméretű hidrogénkút-hálózatot eredményezhet, lehetővé téve hogy a hidrogén lassan átvegye a benzin és a gázolaj szerepét.

A most átadott hidrogénkút, amely Észak-Amerikában a Shell első ilyen létesítménye, Washingtonban működik majd, és egyelőre a GM hattagú tesztflottáját látja el hajtóanyaggal.