bánfalvi Creative Commons License 2004.11.10 0 0 241
            Diákhitel!

            Évekkel azelőtt már az Interneten is közzétettem a „Nemzeti Összefogás Programjának VII. fejezetében foglalt, a diákhitellel kapcsolatos alábbi szöveget:

„Ezért kell keresni a továbbra is megkövetelt  állami támogatás mellett az oktatás, különösen a felsõ oktatás költségeinek elviselhetõbbé tételét. A nyugati államokban már továbbtanulási kölcsönt is folyósítanak, amit hasonlóan az ösztöndíjhoz, a szorgalmi idõ alatt lehet felhasználni és  visszafizetésére a tanulmányok befejezése, az  elhelyezkedés után kerül sor. Emellett még számtalan módja lehet annak, hogy a továbbtanulást, az önképzést elõsegítsük. Többek között egyetemi alapítványok is létesíthetõk, amit az egyetem volt diákjai és a szívesen adakozó mecénások tartanának fenn, illetve annak összegét növelhetnék. Ez  is jelentõsen elõsegítené a rászoruló diákok tanulását. Régebben külön tehetségkutató versenyeken - nem ki mit tudón - választották ki az igazán  tehetséges, támogatásra érdemes, rászoruló fiatalokat”

                Ezt megküldöttem több egyetemnek és újságnak is. Nem tudom végülis ki használta fel, az nem is érdekel, de az erősen zavar, hogy a  hitelt céljától eltérően ahelyett, hogy az állam adná, jelentős kamatokkal bankok kezébe tették le, és lényegében bankok kiszolgálóivá /foglyaivá/ teszik a végzős ifjúságot és a kölcsön visszafizetésébe megrokkanó fiatalságnak szinte lehetetlenné teszik a pályakezdést. Nem hiszem, hogy az államnak, aki értelmetlen célokra is már igen jelentős kölcsönöket vesz fel, ne tudna folyósítani a felső oktatás ifjúsága céljára a továbbtanuláshoz kamatnélküli hiteleket!!!

            Igen örülnék az érintettek hozzászólásainak, különösen kíváncsi vagyok a végzős hallgatók észrevételeire. banfalvi@spiderweb.hu