AAAaaa Creative Commons License 2004.11.09 0 0 674

alf,

2. ertsunk egyet: penz es erkolcs nem jar egyutt. En az erkolcsrol beszeltem.
Ha kiemeljuk az is-t "a penz is szempont"-bol akkor csokkentjuk az erkolcstelenseget.

Elfogadnad az ervelesedet egy bergyilkos vedobeszedeben?

 

4. Idorend azert fontos. 1so lepes az USA fegyveresen megszall. 2dik lepes kulfoldiek mennek segiteni az iraki ellenallasnak.

Persze lehet olyan amikor egy orszag teruleten ket masik viv harcot egymassal, de ez nem annak tunik.

Magyar tortenelem - a szovjet csapatok felszabaditottak a nemet katonai megszallas alol. Aztan itt maradtak es ok szalltak meg az orszagot katonailag. Irak meg mindenkeppen az elso resze a dolognak.

 

Megint lehet JOnak es ROSSZnak nevezni, de Szaddam legitim vezetoje volt Iraknak amit az amik megdontottek. Azota kineveztek egy uj vezetot (aki meg nem teljesen legitim) katonailag tartjak fenn a rendet szoval eleg megszallokent viselkednek. Tudjuk azt is, hogy miert mentek oda - topfe es terrorizmus. Tudjuk, hogy ennyibol mennyi volt az igazsag.

 

A finanszirozas - az iraki ellenallasrol latott kepek alapjan nincs nagy anyagi hatteruk. Biztos sok mecsetben imadkoznak ertuk, ahogy a kereszteny pap is megaldja a fegyvereket, hogy minel tobb embert oljon meg, de nem sok uj, jo minosegu fegyvert latok a felveteleken (mar amennyit ertek hozza).

 

5. En csak ezt az amerikai allaspontot tamadtam, ami terroristaknak allit be minden ellenallot ha az irakit ol. 49 eve magyarok lottek magyarokra. Mind a ket oldalnak legitimek voltak a celpontjai (kiveve amikor a tunteto tomegekbe lottek). Tehat ez nem lehet erv amikor valaki tamadja az iraki ellenallast.

 

(persze erre megoldas lenne, ha az iraki ellenallasnak az amik adnanak precizios fegyvereket, amivel csak az amerikai katonakat lohetnek, vagy az amik is egy szal kalasnyikovval mennenek be Fallujaba)

 

A tortenelem pedig azert van, hogy tanuljunk belole. Lassuk hogy hova vezethet egy egy hulye kiraly/politikus tenykedese, lassuk a kulonbseget demokracia es diktatura kozott, ne mindent a sajat karunkon kelljen megtanulnunk.

 

A halottak nyugodjanak bekeben, a multat azonban fel kell dolgozni (akkor most en zsidozom - mi legyen a zsido holokauszttal? a halottak azok halottak. mit tudjuk hogy milyen komplex meggyozodesek, milyen, esetleg jogos, bosszuvagyak mozgattak embereket.)

 

Probalom a tenyeket nezni, de be kell vallanom, hogy az amerikai demagogia miatt sokszor 'kikattanok'.

 

Udv

Előzmény: alfredoo (662)