Probatbicol Creative Commons License 2004.11.09 0 0 663

A helyzet tömören az, hogy a világ fejlődését erőközpontok határozzák meg. Ezekben összpontosulnak azok a gazdasági, pénzügyi, politikai, kulturális, vallási "vektorok", amelyek a lényegi folyamatokra hatni képesek.

 

Ma a vezető erőközpont minden tekintetben ma az USA-Európa-Izrael csoportosulás. /Nagyon ehéz és bonyolult lenne ezt most itt igazolnom, de fogadd el, mint állítást. / A világgazdaság, a nagyobb politikai folyamatok és így a béke és háború kérdései ebben a hatókörben dőlnek ma el a világban. Nem tudni, hogy meddig lesz ez így, mikor bomlik fel netán, de a jelen állás szerint még jó pár évig ezek az összefüggések fogják eldönteni a mi életünk legfontosabb történéseit is.

 

ebből következően azt feltételezem, hogy az az ország, amelyik ide tartozik, de nem vállalja ennek a kötelezettségeit is, az hátrányos helyzetbe kerül a lényegi kérdések eldöntésekor. Én nem abban kereném ezt, hogy nő-e az exportunk, vagy bővülnek-e az amerikai beruházások, vagy enyhül-e a vízumkényszer, stb, hanem hogy összességében milyen megítélés alá kerülünk abban a közösségben, amelytől sok mindent várunk (pl: biztonságot), de nagyon keveset nyújtunk.

 

Ez a magatartás - ismereteim és személyes tapasztalataim szerint - a szemükben elfogadhatatlan. Persze, lehet erre azt mondani, hogy ne foglalkozzunk mi állandóan a "nagyok" elvárásaival, de hát sajnos a realitások mást követelnének.

 

Na, nem akarom ezt bő lére ereszteni, de a lényeg az, hogy ha megtagadunk egy szinte csak jelképesnek tekinthető együttműködést is, akkor tendenciáiban ez rendkívül hátrányos, mondhatni pusztító is lehet a számunkra.

 

 

 

 

 

 

Előzmény: peaso25 (653)