noir2 Creative Commons License 2004.11.09 0 0 34

Fodornak 93-ban jó esélyei voltak a pártelnökségre

 

"1992-től a Fidesz kulturális alapítványának, a Narancs Bizottságnak az elnöki tisztét is betöltöttem. 1993 áprilisában a Fidesz alelnökévé választottak, de ennek az év novemberében a párt politikai irányának és értékeinek megváltozása visszaadtam képviselői mandátumomat. Minden párttisztségről lemondtam és több társammal együtt kiléptünk a Fideszből. (Lásd még: Petőcz György: Csak a narancs volt című interjú kötete) "

 

 "Sasvári egyébként óvatosan, de bírálta Orbán Viktor vezetési stílusát, amire nagy ledorongolás lett a válasz. Ekkor mondta Kósa Lajos Sasvárihoz csatlakozva, hogy Viktorban van egy kis sztálinista vezetési hajlam. Orbán arca eltorzult, bár Kósa rögtön javított, hogy a módszeren van a hangsúly, nem a néven, de már későn. Orbán két év múlva is felidézte, hogy őt "lesztalinistázták". A vita egyre jobban eldurvult. Engem a Magyar Narancsnak írt cikkemért támadtak meg, amit a fővárosi koalícióról írtam. Egyszerűen úgy értelmezték álláspontomat, hogy én "elvtelenséggel" vádoltam Orbánékat. Varga Mihály, aki félig mellettem ült, kicsit arrébb húzódott - barátságosan annyit mondott, hogy "túl erős itt a golyózápor". Egyébként sem oszlott még egyértelműen fodoristákra és orbánistákra a társaság. A többség inkább kétségbe esett, hogy kettészakadhat a csapat - Deutschra, Glattfelder Bélára és Trombitás Zoltánra emlékszem, mennyire meg voltak rendülve. Ungár önálló vonalat vitt. Mégis, amikor azt mondta Orbánnak, "veled az a probléma, hogy túl tehetséges vagy", frakcióvezetőnk tekintetén látszott, nem szereti az ilyen dicséretet. A vita vége felé aztán Kövér határozottan kijelentette, minket "mostantól politikai ellenfeleinek tekint". Erre a fordulatra azért senki sem számított. Frajna Imre ki is mondta, amit már sokan gondoltunk, hogy ez paranoia - talán még orvosi tanulmányaira is utalt. Zárszóként Kovács András pedig azzal fejezte be az ülést, hogy "már most is nagyon utáljátok egymást, de később ez még inkább így lesz". Akkor nagyon haragudtam rá, hogy tapasztalt emberként ennyire cinikus szöveget adott elő.
Orbán azért megpróbálta menteni a menthetőt. Mi meglehetősen összetörve ültünk a teremben, odajött hozzánk, és hamarosan a "régi szép időkről", 1989-ről, az Ellenzéki Kerekasztalról beszélgettünk. Még Fodor és Kövér is váltott néhány szót - mint később kiderült, utoljára. Kicsit enyhült ugyan a feszültség, de a soproni frakcióülés után minden örökre megváltozott."

 

A szöveg a Csak a narancs volt! című kötetből való,Hegedüs István-tól idézve

Minden relatív?

 

 

Előzmény: Kovács Béla Sándor (33)