"Én az alapvető gondot ott látom, hogy te idegenkedsz a számításoktól, ami az elméleti fizikában elég nagy hátrány..."
Ez így nem teljesen igaz, bár jobban szeretem a szavakat, mint a jeleket és számokat.
Adott esetben nem értem, hogy mi a "vR" ,"vD" és "vS" illetve a képletedben is furcsa valami, talán valamit kifelejtettél belőle. :-)
Azonkívül a hullámhossz és a frekvencia egymásnak nem reciproka, az igaz, hogy arányos vele. Esetleg a periódusidő és a frekvencia...
De én inkább arra szerettem volna, ha reagáltál volna (talán még nem késő), hogy a Lorentz kontrakció és az idődilatáció felől megközelítve miért jön ki más eredmény? Mert egyszer azt olvasom, hogy kivűlről nézve a fényforrás fénye vöröseltolódást szenved amiatt, hogy ott lassabban telik az idő, mint a mérés helyén, aztán ez a grafikon meg azt állítja, hogy a forrás felé közeledve a Lorentz kontrakció hatása egyre inkább érvényesül, aminek következtében a hossza nagyobb mértékben csökken, mint a klasszikus módon számított esetben. Akkor most melyik a nyerő? :-)