radom1 Creative Commons License 2004.11.05 0 0 205

Heló Vargaúr!

 

"De, erős hajlamom van elfogadni azokat a dolgokat, ami müszaki szemmel elfogadható. Igen is tisztelem az olyan véleményt, és hajlok rá hogy elfogadjam amit konkrét adatokkal támasztanak alá."       Nem arról akaruk meggyőzni, hogy amit te csinálsz, az 100%, hogy nagyon veszélyes, hanem arról, hogy nem ez az a hely, ahol az ilyen "kísérleteket" publikálni kell. Lehetséges, hogy amit csináltál az adott pisztolyban az adott módon tényleg egyáltalán nem veszélyes. Ezt innét nem tudom megítélni. De mint írtam, ha bármely eleme kicsit felborul a rendszernek, akármi is lehet. Tehát műszaki érvekkel nem tudom azt alátámasztani, hogy konkrétan amit csináltál, az veszélyes, de azt viszont tudom, hogy az ilyen próbálkozások többsége rejt veszélyeket magában.

 

"ui.: Nem fétisizálod pindurkát a pisztolyaidat?"

Ezért ezer boccs:-) Csak nekem szokatlan, hogy egy akármilyen gázpisztollyal ennyit foglalkozzon vki. Az egy eccerű használati tárgy.

 

"Nem, azt hiszem ezzel kapcsolatban nem vagyok jó alany.

Ha figyelgeted ami edig  -hülyeségeket- összeirtam, csupán csak müszaki oldaláról közelitem meg a dolgokat, és nem azt vizsgálom, melyiket kellen még megvenni, hogyan, és milyen tokból  kaphatnám elő 0.2 másodpercel hamarabb mint az "ellenfél". Nem érzem igazán veszélyeztetettnek magam az utcán járva,de ha már megvan a lehetősége hordom ha ugy itélem meg hogy esetleg kell.( presze tudom ez is azért mert szellemi szinvonalam miatt nem látom át a veszélyhelzeteket) Inkáb a hogyan és a miért érdekel a müködésével kapcsolatban, nem az hogy mikor használjam."   Asszem az itt-ott tett hozzászlásaimból kiderül, hogy én sem vagyok az az utcai paranoid alkat. Engem sem az önvédelem témaköre érdekel elsősorban. 

 

De azt hiszem te irtál valami olyasmit a másik topikban,hogy a löportöltetek bizonytalan müködésüek"    Ilyet nem írtam. Azt írtam viszont, hogy egy lőportöltet viselkedését, ha a gyárilag tervezettől eltérő körülményeket teremtünk,  laikusként gyakorlatilag esélytelen megbecsülni. Az bizonytalan, hogy mi fog történni.

 

"Na ez az amit igy nem igazán tudok elfogani. Szerintem igen is jól kikisérletezett dolog, az más hogy nincs publikálva, és mint ahogy Puskák is irta, az országban talán pár ember lehet aki tényeg ismeri." Persze, hogy jól kitalált anyagok a lőporok! Csak hozzáértő szakemberek kellenek a biztonságos alkalmazás feltételeinek megteremtésére!

 

"Inkább talán Ti fétisizáljátok a dolgot a szigorú tiltó dogmákkal, ami persze, mint irtam egy határig jó dolog." Nem tiltunk. Nem is lehet. Csak vastagbetűs jótanácsot adunk, hátha ezzel vkit elkerül a baj.

 

"Hihetetlen nagy terület amibe belekontárkodsz. Komolyan veszélyes abban a hitben lenni," Ezt fenntartom.

 

"Ebben is igazad van, de ez nem csak a fegyverekre igaz. Minden müszaki, tudományos .stb... dolog egy bizonyos szint felett rendkivül szerteágazó, átnyulik  a szomszédos területekre. Természetesen ennek is megvan a veszélye, kb ugy mint annak aki elkezd autót vezetni, de 1 idő után kezdi átlátni adolgokat."    Jó úrvezetőnek lenni körülbelül azzal egyenlő, hogy biztonsággal tudod kezelni a pisztolyodat. Az, hogy ismered az autó működését, a forgalom jellegzetességeit, a KRESZ szabályok értelmét, az kb.= azzal, hogy érted, hogy a pisztolyod miért olyan, amilyen, ismered a vonatozó szabályokat, és tudod is miért kell azokat betartani. Ugyanakkor mondjuk "a dolgokat átlátni kezdő" úrvezetőként nem biztos, hogy célszerű, ha saját kútfőből akarod átállítani a kocsidat benzinesről gáz üzeműre:-)

 

"Azal hogy az ember valakit elkezd, és meri csinálni, tényleg 2 dologra lehet következtetni.

1 felelőtlen, nem látja át hogy mi lehet, nagyképü, beképzelt stb.

2 ovatos, a cselekvés előtt gondolkodik, számba veszi a veszélyeket, és védi magát."  És még így is megszívhatja! Tudnék 1-2 olyan esetet, amikor komoly szakmai háttérrel, átgondoltan végrehajtott kísérletek is balul sültek el.

 

"Sajna aki az előzőröl van megyőződve, nemigazán fog hinni a másodok dologban :(("

Általában az előző verzió játszik. Kár lovat adni az ilyenek alá. Egyáltalán a  buhera lehetőségének a felvetésével is.

 

"Viszont még mindig nem kaptam konkrétan, müszaki adatokkat a kérdéseimre , Pl. :)) Hol és hogyan van lezárva az a mérőcső amiben a gáznyomást mérik?"

 

Nem tudok pontos választ adni. A C.I.P. szabvány írja elő, hogy pontosan milyenek legyenek a mérőcsövek, ez a magyar szabványban nem szerepel. Elmondásból annyit tudok, hogy a gáznyomás mérése öntöltőkhöz való töltények esetében minimum méretű töltényűrben ellőtt tölténnyel történik, és a töltényűr után egy általam  sajnos nem ismert méretű, de igen erőteljes szűkítés leledzik. És persze hátulról rendesen reteszelve van a vizsgálófegyver. Revkókhoz való tölténynél is hasonlóképp, de ott ha minden igaz még vmi "dobhézagot" is beiktatnak a mérőcsőbe, a nagyobb életszerűség érdekében. 

 

 

Üdv: radom1

 

Előzmény: vargaur (204)