radom1 Creative Commons License 2004.11.03 0 0 198

Heló. A lőportöltet tulajdonságai akár egyazon gyártótól származó, egymást követő tölténysorozatonként is változhatnak, nem csak attól, hogy vmit.  más gyártott, más kaliberjelű, stb. Naná, hogy elképzelhető, hogy más lőpor van a gáztöltényben, mint a riasztóban.

 

A töltények gáznyomását manapság gáztöltényeknél elektromechanikus mérőfejekkel mérik. A töltényhüvely palástját megfúrják egy szabványban foglalt méretű fúróval, a hüvelyfenéktől X távolságra (ez is töltényenként változik), majd egy a szabvány szerint megengedett méretek alsó határán lévő méretű töltényűrrel ellátott mérőcsőben lövik el, miközben az EM mérőfej dugattúja a hüvelyen fúrt lyuk felett helyezkedik el. Nos így nem szabad a 9 mm PAK-nak túllépnie a 400 (nem 450)bar-t, a 9x17R-nek pedig a 250-et. Egyes gyártók - jobb a békesség alapon - bőven alá mennek a max gáznyomásnak, míg mások megközelítik azt. Ezért füllel is érzékelhető különbség lehet 2 különböző töltény között.

 

A füstnélküli lőporoknál rengeteg tényező (Pl.: a lefojtottság mértéke, a töltényhüvely kitöltöttségének foka, hőmérséklet és még egy sor más tényező)határozza meg, hogy lövéskor mi fog történni.  Egy tényező látszólag kicsi megváltozása is nagyon drasztikusan befolyásolhatja a kialakuló gáznyomást. (pl., hogy kicsit kevésbé tud kinyílni a hüvelyszáj, v. a műanyag dugó). Ezért kell óvakodni minden olyan csereberétől, amely eltér a töltény normál felhasználásától. És az ilyen kísérletezést egy sokak által olvasott nyilvános fórumon publikálni szerintem is botorság. Nem miattad. Te magadnak csinálod. Sokkal inkább amiatt a hülyegyerek miatt, aki innen veszi majd az ötletet a mókolásra, és esetleg valóban a szeme, 1-2 ujja látja kárát a próbálkozásnak. Ezért mondja mindenki, hogy beszélj kicsit felelősségteljesebben ezekről a dolgokról.

 

Üdv: radom1

 

Előzmény: vargaur (197)