Mezőbándi Creative Commons License 2004.11.02 0 0 1449

utolsó bemásolás:

 

104. Vegyek fegyvert és rejtőzzek az erdőbe?
Nem. Viszont mindannyiunknak muszáj lesz önellátóbbá válnunk az elkövetkező években. Gazdának, orvosnak és rendőrnek kell lennünk a saját házunk táján. Felelősséget kell vállalnunk a saját biztonságunkért. A gazdaság összeomlásával a rendőrségi védelem is meg fog szűnni, a kormánytagok és a leggazdagabbak kivételével. A külvárosok törvényen kívüli dzsungelekké válnak.
Másrtészt, különösen a városlakóknak érdemes tanulmányozni a mezőgazdaság rejtelmeit. Tanyán élni azonban messze nem méznyalás. Sőt, a társadalom összeomlásakor talán éppen a vidék omlik össze elsőnek. A kevés ember által védelmezett kaja-, fegyver- és aranykészletek nagyon vonzó célpontok lesznek a rablók számára. A rokonaidról nem is beszélve.


 

105. Nem gondolod, hogy az emberek még időben feleszmélnek és akkor el tudjuk kerülni, vagy enyhíteni tudjuk az összeomlást?
Reménykedem benne, de nem számítok rá. Az olaj fogyatkozása olyan mint a test kiszáradása. Olyankor nem fogy el a szervezet teljes vízkészlete, csak nem marad elég a működéshez. Bele lehet halni anélkül, hogy az ember szomjasnak érezné magát.

 

106. Mit tegyen a kormány?
Felejtsd el a kormányt! Az első kiadásban írtam több oldalnyi ajánlást. Azóta rájöttem, hogy felesleges. Magunkra vagyunk utalva. Akinél lobbiznod kell, azok a szomszédaid és a helyi közösségi vezetők.

 

107. Mit tehetek én az elkövetkező néhány napban?
Ez nem egy végleges lista, csak néhány induló lépés:
- Tájékozódj tovább a Peak Oilról és a következményeiről!
- Tájékoztass másokat! Adj nekik kölcsön egy könyvet, vagy küldj nekik egy internetes linket!
- Keress hasonlóan gondolkodó embereket!
- Csökkentsd a húsfogyasztásodat! A hús előállítása hihetetlenül energiaigényes és ezért a jövőben valószínűleg nagyon drága lesz.
- Használj kerékpárt és tömegközlekedést! A kocsidban ne egyedül utazz!
- Korlátozd a fogyasztási cikkek beszerzését!
- Csökkentsd energiafogyasztásodat! Vegyél napelemes lámpást, akkutöltőt, rádiót, vízmelegítőt, laptop akkutöltőt, kerékpáros áramfejlesztőt, stb.
- Fontold meg az autód átalakítását biodízelre! Ez nagyob rugalmasságot fog biztosítani számodra, amikor az üzemanyag árak nagyon magasak lesznek. Bár az egész civilizációnknak nem elég a biodízel, de a Peak Oil közösségekben élők számára megoldást jelenthet. Az egyik előnye, hogy jó sokat elraktározhatsz belőle előre. Benzinnel ez nehezebben oldható meg és lehet, hogy tilos is.
- Esetleg tanulj egy kis organikus gazdálkodást. Mindnyájunknak tanulnunk kell a talajról és az olajmentes gazdálkodásról.
- Kezdj el alapvető orvosi ismereteket szerezni vészhelyzetek esetére!
- Tájékozódj az alternatív gyógymódokról!
- Csökkentsd hiteltartozásaidat minimumra!
- Kezdj el azon gondolkodni, hogy miként éld túl az áramszüneteket, víz- és élelmiszerhiányt és gazdasági összeomlást!
- Képezd magad a pénzreform és a helyi pénznemek témakörében!
- Kezdd el elfogadni a halál gondolatát! Ne szépítsünk: a nemzetközi pénzügyi csőd, a globális klímaváltozás és energiaínség egyesült hatásai közepette gyakorlatilag eláshatod magad. Ha túléled, példátlanul sok halált és szenvedést fogsz látni az olajkrach későbbi fázisaiban. Jobb, ha már most felkészülsz.
- A rendszeres testgyakorlás segít fenntartani az optimizmust.
- Fejleszd a humorérzékedet! Úgy könnyebb lesz.

 

108. Nem kellene napelemes házat vennem, ha most megengedhetem magamnak?
Bush azt tette. Az ő háza hálózatfüggetlen, napenergiával működő, környezetvédő álomház.

-----

 

Gyakorlatilag ennyi, persze sok kihagyással, főleg terjedelmi okok miatt.