Mezőbándi Creative Commons License 2004.11.02 0 0 1446
81. Mit tesz a kormány a probléma megoldására?

Két dolgot: háborúba megy az olajért és kiirt mindenkit, aki az útjába áll.

--Egy Cheney által rendelt jelentés már 2001 áprilisában megfogalmazta a leendő olajhiányra való kormányzati reakciót. A jelentése az alábbi következtetéseket vonta le:

- Az amerikai emberek továbbra is olcsó és bőséges energiát fognak követelni, áldozathozatal és kényelmetlenség nélkül.

- Az USA olajellátási zavarainak nagyobb az esélye most, mint az előző két évtizedben bármikor.

- Az USA fogy ki az energiából és további „Kaliforniákra” lehet számítani.

- Az USA külpolitikájában központi szerepet kell kapjon az energia.

Vezetőink elhatározták, hogy még utoljára a világ fogyatkozó olcsó olajkészletei után kapnak és ellopják azoktól az országoktól, amelyeknek még van. Ha ellenőrzik ezeket a készleteket, élet-halál urai lesznek.

-- A másik megoldás az olajban gazdag területek erőszakos elnéptelenítése. Ez nem új dolog és nem sajátja kizárólagosan egyetlen politikai oldalnak sem. Az USA Nemzetbiztonsági Tanácsa már 1974 végén megfogalmazta egy tanulmányban, hogy Amerikának korlátoznia kell a harmadik világ országainak népességét, hogy megmaradjon a hozzáférése bizonyos erőforrásokhoz. Egy 1988-as Pentagon-jelentés szerint „a népességtervezést a fegyverek fejlesztésével egyenrangúan kell kezelni”.

- 1990-2003 között az amerikai szankciók következtében megnőtt a meghalt iraki gyerekek száma. 1980-ban kb. 43ezer, öt évesnél fiatalabb gyerek halt meg. 1990-ben 35ezer. 1991-ben 92ezer. 2000-ben 104ezer. 1991-1998 között összesen félmillió, 2003-ig már akár egymillió is lehet azon ygereke száma, akik a szankciók miatt haltak meg. Irak lakossága mindössze 24 millió.

- Thomas J. Nagy, a George Washington Egyetem professzora szerint kormányzati dokumentumok bizonyítják, hogy az USA tudatosan tervezte iraki civilek elpusztítását. Szándékosan támadták a polgári infrastruktúrát, különösen az ivóvízellátást. Az ország megszállása óta Amerika gyakorlatilag semmit sem tett, hogy az okozott károkat helyrehozza. Több pénz ment el az apparátusra, mint az összes oktatási, emberjogi, demokratikus és polgári kormányzati projektre összesen. 2004 júliusáig csak a Kongresszus által megszavazott összeg 2%-át költötték el.

Ehhez jön még az urániumköpenyes lövedékek ügye.

 

A választási rendszer törvényszerűségei kizárják, hogy vezetőink olyan terveket dolgozzanak ki, amelyek nem erőszakon és kemény költségkalkulációkon alapulnak. A legnagyobb kampánypénzeket a szállítmányozási és közlekedési, az energia, a védelmi és a gyógyszeripari vállalatok adják. Maguk a politikusok - különösen pedig tanácsadóik - is gyakran ebből a körből kerülnek ki. Megszokták ezt a gondolkodásmódot.

 

82. Az egész iraki háború az olajról szólt? Nem Szaddámról?

Csak részben.

Az persze nagyon fontos, hogy Iraknak hatalmas tartalékai vannak és a kitermelési csúcs nem fog bekövetkezni 2010-ig, amikorra Szaudarábia már szinte biztosan leszálló ágban lesz. Ugyanakkor az invázió igazi célpontja az európai gazdaság volt. A tömegpusztító fegyver nem a lépfene volt, hanem az euró.

2000 novemberében Franciaország meggyőzte Szaddámot, hogy váltson dollárról euróra az olajtranzakciók elszámolásában. Ez oda vezetett, hogy az euró jelentősen erősödött a dollárral szemben. Minden ilyen váltás komoly fenyegetést jelent az amerikai gazdaságra nézve. Az invázió ideiglenesen eltántorította az OPEC országokat attól, hogy teljesen átálljanak euróra.

 

83. Irak, Afganisztán... na és aztán?

Bármely ország, ami legalább két feltételnek megfelel az alábbiak közül:

- Jelentős olajtartalékok felett helyezkedik el, mint Irak

- Megpróbált, vagy szándékában áll megpróbálni átállni az euróra az olajkereskedelemben.

- Azzal vádolják, hogy „terroristáknak ad menedéket”, „tömegpusztító fegyvereket fejleszt” vagy köze volt 9/11-hez, mint Iraknak.

- Tárgyalják a Dick Cheney titokzatos „energiaügyi bizottsága” által kiadott jelentések, mint ahogyan Irakot. Ha egy ország olajmezői fel vannak térképezve és ki vannak osztva bizonyos cégeknek a bizottságtól származó iratokban, mint az Irak esetébek történt, akkor az invázió biztosra vehető.

- A PNAC említi „Amerikai védelmének újjáépítése” című programjában.