Mezőbándi Creative Commons License 2004.11.02 0 0 1444
>>Már vannak kísérletek (sõt ha jól tudom mûködõ prototípusok is) nyomtatási techológiával elõállított napelemre is. Meg léteznek szén nanocsöves napelemek, stb.<<

Nem erre mondták a tudósok, hogy csodák kellenének a gyakorlati megvalósításához?

>>Ha meredeken emelkedik az olaj ára az persze toxikus lehet, de ha egy lassú, folyamatos növekedés várható (márpedig szvsz ez lesz, egy némileg imbolygó de hosszú távon egyenletesen emelkedõ olajárra lehet számítani az elkövetkezendõ 20 évben) akkor nagyjából fájdalommentesen lehet átállni.<<

Ha az emelkedés az idei ütemben folytatódik, akkor jövőre az olaj ára reálértéken is rekordot fog dönteni. Ez nekem elég merdeknek tűnik. Nem látszik olyan piaci tényező, ami érdemben fékezhetné ezt az ütemet.

A gond ott van, hogy az az ár ami már elég magas ahhoz, hogy ösztönözze az érdemi lépéseket az átállás felé, az egyben túl magas ahhoz, hogy erőteljes gazdasági háttér maradjon ehhez az átálláshoz. Hogyan reagálna a gazdaság egy 80 dolláros árra? Vagy egy 120 dolláros árra? Hol van szerinted az az ártartomány, ami már kikényszeríti az átállást, de még nem vágja tönkre a világgazdaságot? És hány éven át tartható fenn ez az árszint? 20 éven át?

MSNBC, okt. 25.: "...even the most optimistic scientists who believe oil production will soon peak warn that the transition to a post-petroleum world will require an enormous undertaking involving breakthrough technologies and massive amounts of capital."
"Frankly, even if we has[!] the technology right now to supplant to the current energy system with something new and wonderful, it would still take us several decades to do it because its such a big enterprise."

Szóval, ha már most birtokunkban lenne a technológia, akkor is évtizedekig tartana az átállás.
Előzmény: micu (1440)