micu Creative Commons License 2004.11.01 0 0 1434
Szerintem te akkor nézed rosszul a dolgokat, amikor nem látod az erdőtől a fát. Az energiafogyasztás gyorsabban növekszik mint a népesség!
Én ezt nem is vitatom. Én azzal vitakoztam hogy tök mindegy hogy mennyi olcsó energiánk van, elõbb-utóbb úgyis felszaporodik annyira a nép hogy kevés lesz.

Megint megfordítottad a dolgot. Azért használunk olajat, mert az a legolcsóbb. Ha elfogy a legolcsóbb, akkor áttérünk a drágábbra. Csak az a félő, hogy már az áttérésre sem marad elegendő energia.
Azért a legolcsóbb mert az infrastruktúránk erre van ráállva. Ha ma nem lenne egy kõolajfinomító sem, nem lenne egy centi kõlajvezeték sem, stb. ugyanakkor hegyekben állnának a hatékony és olcsó napelemek és üzemanyagcellák akkor a kutya nem foglalkozna olyan drága energiaforrással mint az olaj...

Egy új termék kifejlesztésekor (mikroprocesszor, LCD,..) a terméken dolgozó sok okos embert jól meg kell fizetni, és ezért kezdetben magas az ár. Kis termékekről lévén szó, ezért a nyersanyagok és a felhasznált energia fajlagos ára viszonylag kicsi, így a kezdeti időszakban az okos emberek fizetése a meghatározó. Később elkészülnek a sorozatgyártásra alkalmas gépezetek, aminek működtetéséhez elegendő a gombnyomás, ezért az előállítási árban az emberi munka egyre kissebb hányadot képvisel, így olcsóbb lesz a termék.

A forgatókönyv általában nem egészen ez. Jön valaki, kitalál egy klassz elvet, Pl. LCD monitor. Csinálnak egy mûködõ prototípust és mindenki nagyon happy. De ez még nem bolt. Aztán jön egy vállalkozó és fantáziát lát a dologban, nekikezdenek kis sorozatban gyártani. Ehhez elõször is ki kell találni egy gyártástechnológiát ami kezdetben nagyon környezetszennyezõ, sok drága nyersanyagot, kézimunkát igényel, sok selejttel jár, stb. Aztán elindul a marketing hogy miért is jó ez a dolog. Ha bejön akkor más is rááll a dologra és elkezdõdik a konkurrenciaharc. Ki tud olcsóbbat, jobb minõségben termelni. A bérköltség ekkor sem fog csökkenni, sõt nõni fog mivel a fejlesztés messze nem áll le, csupán az egy egységre esõ fejlesztési költség lesz kevesebb. És mivel a folyamatos fejlesztésen minden cégnél dolgozik egy rakás emberke így egyre jobb és olcsóbb termék jön létre. Persze ehhez az kell hogy legyen valaki aki pénzt rak a dologba, Pl. az LCD monitorok gyártása az elején elég kockázatos dolog volt: nekikezdesz gyártani egy adott technológiával, felépíted a gyártósorodat jó drágán aztán fél év múlva jön valaki egy még jobb gyártástechnológiával, esetleg némi plusz innovációval és te dobhatod az egész gyártósorod a kukába. Ezért aztán a cégek olyan termékeketgyártanak igazán szívesen ahol egyrészt kicsi annak a kockázata hogy fél év múlva az egész gyártósor elavul, másrészt biztos és nagy felvlevõpiac van (azaz Pl. már létezik egy gyár aminek van piaca, nekünk csak õket kell lesöpörni vagy megélni mellette).
Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (1430)