micu Creative Commons License 2004.11.01 0 0 1429
Szerintem alapvetõen ott látja rosszul a dolgokat hogy egyenes arányt tételez fel a népesség és az energiafelhasználás között. Holott ez nem igazán van így: ahol igazából sok energiát használnak ott a népesség általában fogy. Az USA-ban is egyébként, csak ott kívülrõl, bevándorlással folyamatosan pótlódik (ma még). De alapjában véve a nagy népesség növekedési centrumok pont azokban az országokban vannak ahol az energiafelhasználás igen alacsony.

A másik dolog hogy jelenleg valószínûleg elsõsorban azért hiányoznak az olcsó energiaforrások mert az olaj megoldja a kérdést. Ez az emberiség általános tulajdonsága: többnyire akkor találunk fel dolgokat amikor szükség van rá. Pl. már a görögök idejében volt gõzhajtás (Héron gömbje) de mivel a rabszolgák korlátlan számban álltak rendelkezésre így nem igazán fejlõdött tovább a dolog. A mikroprocesszorok is akkor kezdtek el fejlõdni amikor megjelentek az elsõ home computerek, majd PC-k amikbe be lehetett építeni. Azaz akkor amikor sok ember kezdett el dolgozni a problémán. Ma jelenleg a föld elég jelentõs szellemi bázissal rendelkezik - nagyobbal mint szvsz valaha a történelem során, így szvsz ha teszem azt valami miatt megnövekedne a napelemek iránt a kereslet akkor az áruk rohamosan elkezdene lefelé menni, míg a hatásfokuk pedig felfelé. Lásd Pl. az LCD monitorok amiket pár éve még aranyért lehetett csak venni, a minõségük pedig a béka feneke alatt volt, mára pedig lassan reális alternatívái a CRT monitoroknak. De valószínûleg ugyanez igaz másra, Pl. az üzemanyagcellára is.

Vegyipar: ha energia van akkor minden van. Szvsz akár a levegõben lévõ CO2 is felhasználható lenne, de még egyszerûbb ha közbeiktatsz néhány növényt. De ma még erre sincs igazán szükség: elég méretes nyersanyaghalmokon csücsülünk jelenleg is, és ennek mennyisége folyamatosan nõ (a szemétre gondolok).
Előzmény: Mezőbándi (1422)