Mezőbándi Creative Commons License 2004.10.29 0 0 1422
41. Szélenergia?

Amerikában kb. 0,1% az aránya.

- Időjárásfüggő. Nem szállítható, nem tárolható úgy mint az olaj és a földgáz.

- Vegyipar?

- Klímaváltozás hatása a széljárásra.

- Közlekedésben nem használható.

Mindezek ellenére a szélenergia még a legígértesebb alternatíva: már működő technológia, több energiát termel, mint amennyit bele kell fektetni, és sokkal inkább lehet gazdaságosan felfuttatni, mint a többit.

 

42. Növényi (metanol, etanol)?

Csak az igények töredékét tudják kielégíteni.

- Az etanol EROEI mutatója a 0,7-től (veszteséges!) az 1,7-ig terjed. A fából előállított metanolé 2,6, de még mindig rosszabb, mint az olaj.

- 2050-re az amcsiknak a fél lakosság etetésére elegendő termőföldje lesz (nem számítva az olajmentes gazdálkodás hatásait). Ebből kellene elvenni az etanolhoz szükséges kukoricának. Ha az összeset beültetnék, akkor is csak a mai benzinszükséglet 60%-át fedezné.

- Az egyéb infrastruktúra – különösen a nehézipar - átállítása horribilis összegekbe kerülne.

 

43. Biodízel?

Ez is a legjobb alternatívák közé tartozik. Sajnos.

A dízeles gépeket viszonylag könnyű átállítani biodízelre. De ez legfeljebb tompítja az összeomlás hatásait egy kicsit. A biodízel általában szójából készül. Csakhogy fogytán a termőföld, valamint a mai mezőgazdaság rengeteg olcsó üzemanyagot igényel. Így hát fogyatkozó olajkészletek mellett biodízelt sem lesz könnyű előállítani.

Nemrég felmerült a biodízel-termelő algák felhasználásának lehetősége. Egyelőre még kidolgozatlan. Ha működik, akkor is össze fog omlani az olajcivilizáció:

- A globális olajfogyasztás kb. napi 82,5 millió hordó. Ebből 20 USA (12,5 szállítás, közlekedés). Ha az USA teljes benzinigényét (12,5) hirtelen biodízellel váltanák ki, akkor is 70 millió maradna a globális olajigény. 5 év múlva ugyanott lennénk.

- Ha technológiailag lehetséges is a dolog, akkor sem lehet egy nap alatt átállni rá, különösen a mostani nulláról indulva. Több mint 700 millió belsőégésű motor van az aszfaltozott (olajszármazék!) utakon, amiket irdatlan mennyiségű olajszármazék felhasználásával gyártottak. Repülők és hajók millióit kell átátllítani, nem beszélve a teljes élelmezési, vízellátási és egészségügyi rendszerről. A fájdalmas vég tehát mindenképpen elérkezik.

 

- - - - - - -

 

45. És az új technológia, ami a hulladékból olajat csinál?

A termál-depolimerizáció (TD) olyan folyamat, amikor bármiből (gumiabroncstól a csirkefejig, vagy akár az emberi testig) olaj állítható elő. Ha baromira felfuttatnák, akkor lassítaná a lecsúszást az olajgörbén és segítene a hulladékkezelésben. De:

- Jelenleg 1 darab ilyen üzem működik, napi 100-200 hordó olajat állítva elő. Tervek szerint ez 500-ig fokozható. Kellene még 160ezer ilyen üzem, mind 500 hordót termelve, hogy kielégítse a mai szükségleteket.

- A TD gyakorlatilag újrahasznosítás (recycling). A belépő hulladék nagy része olajból készült. Az olaj fogytával a belépő nyersanyag mennyisége is csökkenni fog.

- A TD soha sem fog nettó energianyereséggel üzemelni, mivel a kinyert energia mindig kevesebb lesz, mint a hulladék előállításába fektetett energia.

Attól ez még klassz dolog, csak ezt a problémát nem oldja meg.

 

46. Csodatechnológiák (ingyen energia)?

Hidegfúzió, vákumenergia, „nullpontenergia” – lenyűgöző technológiák.

- Jelenleg a szükségletek 0%-át elégítik ki.

- Nincsenek működő prototípusok.

- Volt már nekünk ingyen energiánk – úgy hívták, hogy olaj. 30-as (sőt, egyes helyeken 100-as) volt az EROEI.

- Az ingyen energia feltalálása csak elodázza az elkerülhetetlent, miközben gerjeszti a népesség növekedését. A bolygónak van egy kapacitása. Akkor majd más erőforrást merítünk ki. Minél többen leszünk addigra, annál magasabbról fogunk esni és annál nagyobbat puffanunk.

Példa: egyszobás lakásban lakom. Ha holnap jön az energiatündér és berak egy ingyenenergia gépet a lakásomba és telepakolja a hűtőt is, akkor beköltözhet hozzám 15-20 haverom? Nem, mert akkor is csak egy klotyó van. Energia ide vagy oda - szarban leszünk.

- Ha ma létrehoznának egy működő prototípust, akkor is 25-50 év kellene az infrastruktúra átállításához.

- Az olaj fantasztikus energiaforrás. De felfedezése után 150 évvel közelebb állunk önmagunk megsemmisítéséhez, mint korábban bármikor. Mi lenne, ha még hatalmasabb energiaforrást találnánk?

Példa: adj valakinek száz milkót a 18. szülinapjára. Felelősségteljesen fogja kezelni? Valszeg nem. Elissza, elbulizza, nőkre költi meg kocsira. Ha azután a pénze fogytával kap 100 millárdot, akkor ezt majd hogyan fogja kezelni?