Mezőbándi Creative Commons License 2004.10.25 0 0 1399

A könyv eredetiben innen érhető el. Nov 2-ig ingyen letölthető. Az enyém nem tejlesen szószerinti fordítás - már csak terjedelmi okokból sem -, de igyekeztem a lényeget visszaadni.

 

Itt van rögtön az első 9 pont.

 

-------------------

Szaudi szólás: „Apámnak tevéje volt. Nekem autóm van, a fiamnak repülője. Az ő fiának tevéje lesz.”

 

1. Van még olaj 40 évre. Miért aggódjak?
De olcsó olajból már nincs annyi. Nem kell ténylegesen kifogynia ahhoz, hogy soha nem látott válság legyen. A Peak Oil után hiába lesz 2020-ban a kitermelés mondjuk ugyanakkora mint 1980-ban: a népesség a duplája lesz és az iparosodás miatti olajigény is nagyobb lesz.

 

2. Mikor jön el az Olajcsúcspont?
Reálisan 2004-2010 között. De az ingadozások miatt csak 4-6 évvel utána fogunk rájönni, hogy mikor is volt.

 

3. Nem baj, ha drága lesz a benzin majd takarékos autót veszek, vagy többen megyünk egy kocsiban.
Csakhogy az olaj nem csak benzin. Az egész életed a petrolkémiára van építve.
- Élelmiszer: 10 kalória üzemanyagból (fossil fuel – olaj, gáz, szén) lesz 1 kalória élelmiszer. Gyom- és rovarirtók. Műtrágyák. Mez.gazd. gépek építése és üzemeltetése. Áram a hűtőházakba: gáz- és szénerőművek. Műanyag csomagolás. Szállítás. Olcsó olaj vége = olcsó kaja vége = sok-sok élet vége.
- Víz: vízellátás-csatornázás kiépítése, sómentesítés, szivattyúk meghajtása. A világ energiafogyasztásának 7%-a az ivóvízellátásra megy el. Drága olaj = drága ivóvíz.
- Egészségügy: gyógyszerek, berendezések tömegtermelése, infrastruktúra kiépítése, fenntartása.
- Műanyagok. Számítógépek gyártása. Bányászat (réz, ezüst, stb.). Sőt: az alternatív energiaforrások kiépítése.
Vagyis: Hiába gurulnál biodízellel, ha nem lesz aszfalt az úthoz. Olaj híján jön az elhalás.

 

4. Az mi?
Aminek hangzik. A világ népessége 500 millió alá esik vissza 50-100 éven belül.

 

5. Ne má’! A lakosság 90%-a elpusztul? Honnan veszed?
Olyan biológusoktól, akik tanulmányozták mi történik, amikor egy faj feléli erőforrásait. Ha sok a kaja (energia), minden faj ugyanúgy reagál: gyorsan szaporodik, feléli az energiaforrást majd még annál is gyorsabban kipusztul a nagy része. Erőszak, háború, kannibalizmus. Bacik, rénszarvasok, húsvét-szigeteki benszülöttek.

 

6. Jó, de akkor is... Ennyi halott? Az hogy lehet?
Példa: Nyolcan vagyunk egy szobába összezárva és négyünknek elég a kaja. Ergo: négyen éhen fognak halni, még egy-két ember pedig a kajáért folytatott harcba pusztul bele. És ez még fegyverek nélkül.

 

7. És most már túl késő megelőzni ezt?
Sajnos igen. Az erőforrások apadása mindig az azokért való kíméletlen küzdelmet és végsőkig történő kiaknázásukat hozza magával.

 

8. Jó, de azért a halottak többsége a harmadik világban lesz. A legtöbb túlélő nyilván Amerikában lesz.
Messze nem. Az USA népessége növekszik. 2050-re fele annyi termőterület lesz, mint amennyi a népesség etetéséhez kell. A víz meg éppenhogy a minimum szükségletekre lesz elég. De ebben még nincs benne az olajhiány hatása a mezőgazdasági termelékenységre. Benzin híján nem jut el a kaja a városokba. Akadozni fog a rendőrség, tűzoltóság, mentők munkája. Szóval előbb-utóbb az amcsik is megszívják.

 

9. Ok, szóval szar a helyzet. De amit te itt elmesélsz, az a legrosszabb eshetőség, igaz?
Nem. Az csak a legvalószínűbb. A legrosszabb, az a teljes kipusztulás, ha a világméretű olajhiány az emberiség legpusztítóbb háborúihoz vezet.