Hamburger2 Creative Commons License 2004.10.24 0 0 2582

www.honvedelem.hu:

 

"A magyar kormány csak az amerikai elnökválasztás után nyújtja be az iraki magyar részvétel meghosszabbításáról szóló javaslatát a parlamentnek - jelentette be a honvédelmi miniszter október 18-án, hétfőn este egy televíziós hírműsorban. Juhász Ferenc azt is közölte: a hét végén Gyurcsány Ferenc kormányfővel a NATO főtitkárához utaznak, hogy tisztázzák: az adott költségvetési feltételek mellett 2005-ben milyen védelmi kiadásokat tud hazánk vállalni.

A miniszter a Magyar Televízió Este című műsorában arra a kérdésre, mikor jönnek haza a magyar katonák Irakból, azt válaszolta: "Addig maradnak, amíg a parlament erre felhatalmazást ad. Ez év december 31-éig bizonyosan, és ha az Országgyűlés november második-harmadik hetében nem hosszabbítja ezt meg, december 31-ével elkezdjük katonáink kivonását.” Juhász Ferenc közölte: "Megvárjuk az elnökválasztást, és azt követően a kormány eldönti, mit tart célszerűnek”.

A miniszter arról is szólt, hogy jövőre a tervezettnél kevesebbet jut védelmi célokra. Arra a kérdésre, mit szól a NATO a tárca költségvetésének csökkenéséhez, a miniszter azt válaszolta, hogy Medgyessy Péter a NATO főtitkáránál tett búcsúlátogatásán már jelezte, a korábban tervezett költségvetési kiadásokat nem tudjuk biztosítani, "mert akkor kevesebb jut jóléti kiadásokra”. A NATO-főtitkár akkor azt válaszolta, ha az ütemben csúszás történik, nincs probléma, de azt kérte tőlünk, hogy a nemzetközi szerepvállalásból Magyarország ne vonuljon ki.

A honvédelmi miniszter közölte október 22-én Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel Brüsszelbe látogat a NATO főtitkárához annak nyomatékosítására, hogy ilyen költségvetési feltételek között sem lesz változás a nemzetközi együttműködésben, csak az itthoni fejlesztési projektek végrehajtását kell módosítani. Elmondta, jelenleg Magyarország a NATO-tagállamok között a hatodik helyen áll a külföldi szerepvállalásban. "Ez éppen annyi, amennyivel az ország tekintélyét öregbíteni és külpolitikai céljainkat segíteni tudjuk” - fogalmazott Juhász Ferenc."

 

Tessék olvasni a sorok között is!

 

Üdv: Hamburger