Szia henci2!
Lejjebb egy jó pár hsz-szal úgy látszik elég spongyán fogalmaztam:-)
Szerintem sincs semmi köze a stressznek ehhez, csak mi betegek keresünk választ a miért-re és az orvosok nagyon gyorsan rávágják - biztos a stressztől van és a felsorolt agyoncsépelt válaszokat kapjuk.
SZVSZ életem eddigi legstresszesebb időszakában (kb. 8 éve) voltam teljesen tünetmentes - erről ennyit.
Szteroid-e?
Valahogy úgy rémlik, mintha volt előtte egy gyógyszer a Tigason(?) az szteroid volt, ez már nem (a Neotigason). Valami A-vitamin módosulás, egy letisztultabb formula.
Én először a teljes tünetmentességre törekedtem, mert végre 6 év után elmentünk a gyerekekkel nyaralni és nyugodtan szerettem volna az emberek között a strandon bóklászni, fürdeni. Ez sikerült:-).
A gyógyszer mellékhatása a fényérzékenység (amire az orvos hívta fel a figyelmem), bár én nem tapasztaltam. A nyaralás előtt hagytam abba 1 hónappal, hogy az esetleges fényérzékenység elmúljon és nyugodtan napozhassak.
Érdemes-e kipróbálni?
Először kérdezd meg a bőrgyógyászod. Az ismeri az eddigi betegségeidet, tüneteidet és jobban tudja mérlegelni. Előtte mindenképpen kell egy vérvétel, hogy rendben van-e minden.
Én azért kezdtem bele, mert a tüneteim a mindennapi életvitelemet is megnehezítették. Mindkét lábamon gyakorlatilag egybefüggő, megvastagodott, száraz pakkok voltak, amelyek pl. lehajoláskor már kirepedtek, véreztek - baromira fájt. Minden zuhanyzás egy kész tortúra volt, mert ahogy vizes lett elkezdett égni-fájni.
A kézfejeimet is eléggé ellepték, kirepedeztek, véreztek.
Na ezért vágtam bele a gyógyszerbe, mert ennél rosszabb nem lehet címen. Én nem bántam meg.
Miért nem szedem megint?
Mindennek ellenére nem vagyok egy gyógyszerpárti, ha csak nagyon szükségessé válik, akkor egész biztosan újra fogom szedni. Habár ez se biztos hogy így jó, azaz időközönként 3-4 hónapig szedni, évente egyszer. De ezt megfogom kérdezni a bőrgyógyásztól.
Mindenkinek!
Most olvastam, hogy ez egy autoimmun betegség, azaz az immunrendszer heves reakciója a saját szervezete ellen. Autoimmun betegséget pedig pl. az allergia okozhatja. Valamire allergiások lennénk, csak nem tudunk róla, vagy még nem tudják kimutatni?