Laszlo000 Creative Commons License 2004.10.23 0 0 98

"Káplnánál a magyar sereg másfélszeres fölényben volt, mégis csúnyán megverték.

 

Ez elsősorban Dembinski érdeme, aki már akkor elrendelte e visszavonulást, amikor a magyar sereg még fölényben volt. Nem csoda, hogy a csata után kitört a zendülés. Görgey szerint Dembinski alkalmatlansága okozta a csatavesztést, Dembinski szerint meg Görgey parancsmegtagadásai.

 

Isaszegnél is csak a kétszeres erőfölény hozta meg a győzelmet.

 

Isaszegnél az volt a probéma, hogy felderítés nélkül nyomult előre a magyar sereg és teljesen váratlanul beleütköztek Jellasicba. Itt nem is terveztek csatát, de a magyar sereg le volt leplezve, nem maradt más hátra, mint a támadás

 

A huszár meg tényleg nem arra való, hogy frontálisan megtámadja az ellenséget. Mert tényleg gyorsak, az ellenséget szét tudják szórni, de így a veszteség óriási, köszönhetően a tűzfegyverek fejlődésének.

A huszár a felderítésben és a portyázásban volt jó, vagy egy másik huszárcsapat ellen.

(off)

Ha már szóba került a Rákóczi szabadságharc: a kuruc könnyűlovasok csak a portya jellegű csetepatékat nyerték meg, az igazi csatákat nem. A fejedelem nem véletlenül állította fel a híres testőrezredét. Az hogy nyolc évig húzodott a harc, köszönhető a Habsburg udvarnak és a labanc fővezérnek, akik inkább békés megegyezést akartak, mint vérfürdőt rendezni.

(on)