zsuri Creative Commons License 2004.10.22 0 0 3715

Ide is berakom, hátha nem mindenki olvassa az építkezös topicot:

---------------

Van egy kis problémám a kéményem (kéményseprö általi) megközelíthetöségével kapcsolatban. A házunk Budaörsön épül. Az egyik tetörész 28 fokos dölésszögü 3db 70x140-es tetötéri ablakkal, az egyik a tetö síkján mérve kb.  3m-rel a kémény alatt (magasságban talán olyan 1m a különbség). Megkérdéztük a kéménysepröket, hogy megfelel-e nekik, ha ezen keresztül jutnak ki a tetöre, és onnan csinálunk nekik "járócserépböl" lépcsöket, amin feljutnak  a kéményig. Azt mondták, hogy a tetötéri ablak nem megfelelö, rendes kibúvó kell. Ezt elöször is nehezen értem, mivel ha kiemelem az ablaktáblát, akkor kapunk egy majd kétszer olyan nagy nyílást, mint egy kibúvó - ez vajon miért nem megfelelö. Na mindegy, bele is törödtem volna, hogy tetökibúvó lesz (bár a szépérzékemet nagyon zavarja, hogy csak emiatt oda kell tegyek a cserepek helyett egy ablakot), amikor azzal a problémával találtam magamat szembe, hogy a cseréphez kapható tetökibúvó nem höszigetelt. OK, akkor legyen az is VELUX, méghozzá a höszigetelt változat. Ekkor olvasom, hogy vastag betükkel írják: nem ajánlják lakószobába. Akkor most mi van? A kéményhez csak ebböl a lakószobából lehet kijutni. A normál ablak nem jó, a kibúvót a gyár nem ajánlja. Azért csak nem kell a ház oldalára rögzített létrát szereljek...

Az egész már csak azért is meglepö, mert most jártamban-keltemben mindenhol azt nézem, hogyan oldották meg a kémény megközelítését, és a legtöbb helyen nemhogy tetötéri kibúvót nem látok, de még az sincs megoldva, hogy biztonságosan a kémény közelébe jusson a kéményseprö. Ráadásul ez egy olyan dolog, amire - tudtommal - azon kívül, hogy "a kémény biztonságos megközelíthetöségét lehetövé kell tenni" nem is nagyon van más elöírás, legalábbis nem találtam. Talán érzékelhetö, hogy nem az a gond, hogy nem akarom, hogy a kéményseprö biztonságban legyen, hanem szeretném mindezt esztétikusan és a saját érdekeimet is szolgálva megoldani, azaz nem akarok olyan ablakot tenni egy lakószobára, amit nem ajánlanak oda.

Ha van vkinek tapasztalata, hogy mit fogadnak el, esetleg konkrétan Budaörsön és környékén, akkor az legyen szíves írja meg tapasztalatait. Esetleg azt is, hogy a személyes szemle idején "rá lehet-e segíteni" arra, hogy ne legyen probléma.