AugustvonMackensen Creative Commons License 2004.10.22 0 0 790

4. A piri térkép érdekessége az is, hogy hapgoodék szerint kiolvashatóak belőle hosszúság és szélesség értékek, és mindez úgy, hogy magát a térképet egységes egészként kezelik. A topicban sokat beszéltünk arról, hogy milyen előfeltételeket alkalmazva kapták meg azt a fokhálózatot, amely alapján visszakereshetőek a koordináták. A kész térképet a biztonság kedvéért belinkelem.

Az így kapott adatok alapján a térkép számos „anomáliájára” is fény derült, úgy is, mint a különböző térképszakaszok hibás összeillesztése, a kihagyások, illetve közép-amerika „furcsa megjelenítése”.

Hapgoodék nagyon sok földrajzi pontot azonosítottak a piri térképen, melynek a valós koordinátáit összehasonlították. Az eredményekről részben vitáztunk a topicban, akit az egész érdekel, annak néhány beszkennelt fájl formájában az egészet el tudom küldeni.

Merültek fel természetesen kérdések, mind a hapgoodi előfeltételek helyességével, mind a térkép leolvasás módjával (pl. kihagyások) kapcsolatban.

Szerintem két dolgot kellett volna itt megmutatni, az egyik, hogy –bizonyos vélemények szerint- hapgood túlságosan is a hosszúságra hegyezte ki a módszerét, mivel annak pontossága nagyobb szenzáció. Ez szerintem egy jogos kritika lett volna, de az igazi próbát csak az jelenthetné, ha valaki megpróbálna hasonló eljárással fokhálózatot illeszteni, a piri térkép kortársaira.

A kihagyásokkal kapcsolatban a neten találhatóak alternatív megoldások, de ugyanarra a partszakaszra többféle is akad, az egyik üti a másikat, akkor miért pont hapgoodé a rosssz.

Akit érdekelnek hapgood földrajzi pont meghatározásai, illetve a számítások, azoknak eltudom küldeni e-mailban a kérdéses oldalakat.

 

5.Nem kívánom újra elővenni a szerintem elég részletesen tárgyalt térkép minden darabját (közép amerika, kuba, afrika stb.), de a térképen hapgood által antarktisznak azonosított területről pár dolog:

kezdetben én magam is elég szkeptikus voltam, azt illetően, hogy lehetett-e jég mentes, vagy részben jég mentes az antarktisz adott partszakasza. Időközben elolvastam hapgood „Path of the Pole” című könyvét, és úgy látom, hogy erre volt esély!

(kiran megfejtését a déli területekre továbbra is érdeklődéssel várom!)

 

6 OFF: a magam részéről a piri témát egy időre lezárom (természetesen a hozzászólásokra válaszolok, ha tudok), és folytatom egyéb érdekes, sőt szerintem talán ütősebb térképekkel.

Sajnos nincs mostanság sok időm, és a gépen lerobbanása is alaposan visszavetett, (ezért sikerült ilyen nyögvenyelősre ez az összefoglalás) de igyekezni fogok feldobni, ezt az enyhén szólva is leült topicotJ!

von mackensen