tibb Creative Commons License 2004.10.18 0 0 73

"Te komolyan azt hiszed hogy a márciusi célkitűzések minden pontját képesek lettek mind véghezvinni amit terveznek? Nemzeti pántlikás viccparádé volt a programjuk, amiből a délibábos magyar nacionalizmus teremtett később hagyományt."

 

A márciusi célkitűzések nagy része megvalósult az áprilisi törvényekben. Olyannyira, hogy a szabadságharc bukása után a győztesek csak a nemzeti függetlenségre vonatkozó vívmányokat tudták (akarták, merték - kinek mi tetszik) megsemmisíteni, a jobbágyfelszabadítás és a rendi társadalom felszámolása megtörtént. Ez lenne nemzeti pántlikás viccparádé?

 

"Hogyan állították volna félre a nagybirtokos nemességet? Elkerülhetetlen lett volna a polgárháború!" 

Miért kellett volna félreállítani őket? Éppen birtokaik nagysága és gazdagságuk miatt őket nem érintette olyan súlyosan a jobbágyfelszabadítás, volt miből átszervezni gazdaságaikat bérmunkásokkal dolgoztató nagyüzemekké. A jobbágyfelszabadítás éppen a közép- és kisbirtokosokat érintette súlyosan. Ők állami kárpótlásban részesültek volna. 

 

"Mit csinálnak a jórészt jogfosztott nemzetiségi jobbágysággal? Teret adnak függetlenségi követeléseiknek és hagyják hogy önálló államot alapítsanak (pl. önálló Szlovákia vagy Románia) vagy hogy csatlakozzanak az anyaállamukhoz? Vagy kiirtják őket mint a törökök az örményeket?"

A nemzetiségi jobbágyság tömegeit ekkor még egyáltalán nem a nemzetiségi kérdések izgatták elsősorban. Ez a vékony, de akkor már létező nemzetiségi értelmiségi réteg számára volt fontos. Amikor Hurbanék a szlovák parasztokat próbálták nacionalista jelszavakkal bújtogatni, azok azt kiabálták nekik: "Mi lesz az irtásföldekkel? Mi lesz a szőlődézsmával? Erről beszéljenek!" A román lázadás is azért tört ki, mert Erdélyben késedelmesen hirdették ki a jobbágyfelszabadítást, s elterjedt köztük a hír, hogy a magyar urak át akarják őket verni.

 

"Miből teremtenek ipart? Se hagyománya nem volt, se pénz nem volt rá. Ahogy ma sincs."

A tőke nemzetközi. S nem ismer határokat.  1867 után sem császári parancsra jöttek hozzánk a befektetők.

 

De itt már megint arról beszélünk, hogy mi lett volna ha... Márpedig meg nem történt eseményekről elég nehéz tényszerűen vitatkozni.

Előzmény: ProfitOrientált Nyugdíjas (72)