"Ha elfogadjuk a Galilei-transzformációt, akkor abból kijön a klasszikus Doppler-effektus."
Vagyis Te sem cáfolod, hogy a fényre vonatkozó Doppler effektus klasszikus része ugyanúgy megy végbe mozgó megfigyelő esetén, mint az általad is vázolt esetben, amikor mondjuk vízhullámokról van szó, vagyis a mozgó megfigyelő nem változtatja meg a fény hullámhosszát. Kíváncsi vagyok, hogy a relativisztikus Doppler effektus hogyan csinál nagyobb érzékelhető hullámot, ha távolodsz a forrástól. (Mert tudomásom szerint ezt fordítva mondják, vagyis kisebb lesz.)
"Ha elfogadjuk hogy a (vákumbeli) fénysebesség állandó (és tömeggel rendelkező tárgyak számára elérhetetlen), mert a mérések erre utalnak..."
A mondat első része alatt talán nem ugyanazt értjük. Ha ez azt jelenti, hogy bármilyen sebességgel mozgó forrás és megfigyelő esetén vákumban, amikor a megfigyelő és a forrás helyzete egymáshoz képest állandó, a fény ugyanannyi idő alatt teszi meg a távot, akkor talán egyetértek. A problémám az, hogy nem hallottam olyan M-M kisérletről (vagy valamilyen hasonló pontosságú kisérletről), amit vákumban hajtottak volna végre.
Ha éter nincs, akkor a fenti állítás a feltételek mellett igaz. Egymáshoz képest mozgó forrás és megfigyelő esetén ilyen kijelentést felelőséggel tenni nem lehet.
Korábban már írtam, hogy a töltéssel rendelkező részecskék gyorsítására vonatkozó kisérletek csak azt bizonyítják, hogy a Földi rendszerben az elektron rendszerhez viszonyított sebessége nem növelhető végtelenségig. Véleményem szerint azt kellene megvizsgálni, hogy miért nem. Én nem várom el egy elektromos vagy mágneses tértől, hogy gyorsabban mozgasson egy elektront, mint ahogy maga reagálni képes a változásra. Annak az okát is keresni lehetne, hogy a vezetékben meginduló áram miért fénysebességgel terjed, mert ennek is köze van a jelenséghez.
Sajnos a rakéták gyorsítására vonatkozó kisérletet nem áll módomban végrehajtani, de ha volna is elegendő energiám, hogy megfelelő sebességeket érjek el, akkor is komoly gondot okozna az a néhány atom az űrben, ami ilyen tempó mellett a szélvédőmbe vágódna. Így ilyen módon nehéz lenne túllépni a fénysebességet. Az viszont nincs kizárva, hogy néhány galaxis esetleg ennél gyorsabban távolodik.