Törölt nick Creative Commons License 2004.10.12 0 0 topiknyitó
Az Antenna Hungária Rt. kedden megkezdte az ingyenesen hozzáférhető digitális földfelszíni televíziós műsorszórást (Digial Video Broadcasting - Terestrial, DVB-T). A műsorszórást indító gombot Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter, Lévay Örs a társaság elnöke, valamint Kovács György, az Országos Rádió és Televízió Testület elnöke együtt nyomta meg az Internet Hungary konferencián Tihanyban.

 

Budapest és Kab-hegy

Lévay Örs ünnepi beszédében elmondta, hogy a digitális televíziózás révén sokkal jobb a képminőség, és a jelenlegiek helyén sokkal több csatorna sugározható. A digitális műsorszórás egyelőre Budapesten és Kab-hegy térségében körülbelül hárommillió ember számára érhető el egy kiegészítő berendezéssel, az úgynevezett set-top-boxszal. A vételhez elég ez a készülék (ezt itthon kiskereskedőknél lehet beszerezni, húszezer forintos ártól), a régi tetőantennát nem kell lecserélni. Ha elég erős az adás, egy tízcentis botantenna is elegendő lehet, sőt mozgó járművekben is hiba nélkül lehet fogni az adást.

 

Internet

A digitális sugárzás elvben szélessávú internetezésre, és egyéb interaktív szolgáltatásokra is lehetőséget ad, amennyiben megoldják, hogy a felhasználó is küldhessen jeleket a szolgáltató felé. Ez telefonvonalon, gsm-vonalon, sőt újabb kutatások szerint az uhf-sávon is megvalósítható. A most elindított sugárzás egyelőre csak az alapszolgáltatásokat, azaz magukat a műsorokat, a teletextet és az elektronikus programkalauzt tartalmazza. Az epg a programok közötti navigálást és keresést teszi lehetővé, tetszőleges szempont - tartalom, színész, kezdési időpont stb. - alapján.

 

Kétmilliárd

Az ünnepélyes gombnyomást megelőzően László Géza, az Antenna Hungária vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy eddig saját forrással együtt több mint kétmilliárd forintot költöttek a fejlesztésekre, kísérletekre, adóberendezések vásárlására, infrastruktúra-fejlesztésre, illetve a digitális műsorszórás megindítására. Hozzátette: az idén az Informatikai és Hírközlési Minisztérium ötszázmillió forint, az Országos Rádió és Televízió Testület pedig 220 millió forint támogatást nyújtott a digitális műsorszórás üzemszerű működésének elindításához.

 

A vezérigazgató szerint 2010-2013-ra az ország teljes területén megvalósul a digitális műsorszórás, ám addig az analóg műsorszórással párhuzamosan működik majd. Az első ütemben a társaság három közszolgálati programot, a mtv1-et, m2-t, a Duna TV-t sugározza, de a szabályozási kérdések tisztázása után várhatóan az RTL Klubbal és a tv2-vel is bővül a kínálat.