writter Creative Commons License 2004.10.12 0 0 275

esék már végre megérteni, hogy hangfalat nem négyzetméterre és nem a faltól való távolság nagyságára vásárolunk! Fülre! Hallásra.

Persze vannak bizonyos ökölszabályok, amiket nem célszerű átlépni.

-Made in dzsunka típusú recsegő erősítőhöz nem veszünk Sonus Fabert, mert azon  is recsegni fog a zenének látszó hang. /ez egy kis képzavar volt! ....látszó hang....:)/

-Árfekvésben gondolkodva (hiszen a többség számára ez az elsődleges korlát) egy hallgatható alap lánc kb. a cd ár:30%, erősítő ár:30%, hangfal ár:30%  értékeloszlás mellett adhat optimális eredményt. Ettől az eloszlástól akkor érdemes eltérni, ha valaki a folyamatos fejlesztésben gondolkodik. Ekkor a 20-20-50% (+10% a hangfal kábel) arányt érdemes megcélozni. Tehát hátulról (hangfaltól) előre (cd-ig) mutat a fejlesztés iránya.

-Az összes többi finomítgatási-beállítási-hangolási kísérlet nagyon sziszifuszi, de egy jó fül által érzékelhető hatással jár. De nem csodaszer, nem lesz a rendszer hangja egy osztállyal magasabb, ha hetekig tologatod a dobozt, vagy tüskeerdőre állítod, .........vagy befújod parfümmel. Ezek a mókák arra vezetnek csupán, hogy fejlődik a hallásod. IGEN. Mert fejlődni tud, ha nagyon figyelmesen fülelsz, igyekezve lehetőség szerint kiiktatni az anomáliákat (pld. a jól hallható torzítások egy részének eltűntetése a doboz jó beállításával) 

És a jó hangzás beállításának van egy titka. Ami a jó marhapörkölt titka is:

"Tölts egy jó pohár vörösbort a kuktába."

Ebben az esetben a kukta te vagy.:)

Előzmény: panaro (274)