rev251 Creative Commons License 2004.10.10 0 0 16

De olvassuk. ÉS emellett alakítsunk ki "hihetőségi szűrőket".
Persze nincs biztos módszer, hisz a közvetlen tapasztalás nagyon kis hányada az olvasásból megszerzett tudásnak, így könnyen bemegyünk a történelemhamisítók utcájába.
És próbálgassuk elgondolásainkat a többieken. Erre jó a fórum is.


Hogy mi értelme átírni? Hát mi értelme gyakorolni a hatalmat? Ennek a része a tört. átírása is, az ideológia és a döntések megindoklása miatt.

És főleg ma van értelme, amikor egyre több info cserélődik elektronikusan. A technikai lehetőség ráadásul ma sokkal egyszerűbbé (megvalósíthatóbbá) teszi
Orwell még papíralapú ideológiai uralmat írt le, mi már fejlettebb - mert papírkorlát nélküli -módszert használhatunk. Nem kell begyűjteni az újságokat, csak pár szerveren átírni a megfelelő file-okat. Úgyis mindenki a netes archívumokban keresgél, ÉN IS, ha pl. újságról van szó.
Ill. esetleg a régieket a user gépein olvashatatlanná tenni (pl. inkompatibilis szövegszerkesztő...)

Ami meg a levéltárakat illeti, Laszlo000 igazat ír. A tanúk szűrhetőek, megkeverhetők, legtöbbször kis szegmenseket látnak. Továbbá:
Levéltárba elhelyezek egy, az én változatomat erősítő iratot: máris 10-0 helyett 10-1 lesz. És így tovább.
Marad a világnézeti, hihetőségi alapon való szűrés.


És egy fontos momentum: Nincs végtelen időd és agykapacitásod. Ezért majdnem semmit sem fogsz elovasni az eredeti anyagokból.
Még az egy körben szűrtekből sem (pl. Ungvári K.)

OFF
A fentiek ellenére, vagy épp azért
Nekem ez utóbbit, úgy érzem, át kéne néznem, mégha esetleg pártos is a szerző
Ha ezt észreveszem, úgyis szűrni fogok
ON


És igaz: Az emberek legnagyobb részét nem érdekli, nem szűr (nem tud és-vagy nem akar), ker.TV-k a proliknak, ideológiai művek,újságok a párttagoknak (Orwell beosztását használva), stb.
De ez az orwelli világképp felé tett lépés, nem pedig egy akkor-ma már ellentétpár

Előzmény: Laszlo000 (14)