Nem voltam régóta tenyészszemlén, de azért még nem telt el 20 év. Azért a követelmény nem változott meg. Most sem kell többet tenni felvezetéskor, mint akkor. Amint látjuk tenyeszszemlén még annyi követelmény sincs, mint akkor. Nem is csodálkozom rajt, jóval kevesebb spániel van, mint régen.
Akkoriban egy CAC kiállításon 40-50 spániel szoktak felvezetni. Klub kiállításon 400 kutya volt.
Azért én most is járok kiállításra. Jelentősen könnyebb champion-nak lenni, mint akkor volt. Kevés kutyát vezetnek fel, egyedül van a kutya a ringben, CAC-ot kap, azután fajtagyőztes lesz. Ez azért elképzelhetetlen volt.(legalább 4 CAC-os, HPJ-és kutya kellett hozzá)
Látom, amikor a bíró mondja, hogy most megadom a CAC-ot, de többet ne hozza kiállításra (egyedül volt a kutya).
Azért egy kicsit térjünk vissza a spánielekre. Trisa (szeretném, ha észrevenéd) írja, hogy csak küllemi bírálat van tenyészszemlén, mert nem használják vadászni őket.
Kérdéseim:
Kik voltak ott ismert tenyésztők a szemlén?
Minden tenyészszemle így zajlódik le?
Nincs munkaosztály a kiállításon?
Különben van ismerősöm, aki spániellel vadászik. Mondjuk nem kiállítási kutya, mert olyan szőrrel nem vadászna az biztos.
Állás, járás, tapogatás stb. A világ legokosabb kutyája sem teljesíti.
Néz a kutyát arra is meg lehet tanítani, hogy az első két lábán járjon. Akkor ezek már nem lehetnek gond. Aki nem tudja ezt a pár dolgot elsajátítatni, az ne foglalkozzon kutyával.
A német juhász semmivel sem okosabb, mint a törpe tacskó, esetleg más tulajdonságai vannak.
Miért kell a német juhászoknál kettős felvezetés???
Mert maguk a kiállítók ezt vezették be. Az tetszik neki, ha a kutya mindig élénken feltartott fejjel üget. Ezt így jobban el lehet érni.
Már maga a felvezetés is másképpen zajlódik le. Előnyös, ha egy kicsit húz a kutya, ha sipolnak a füleit biztosan egyenesen tartja. Ez egy spánielnél már nem jó, ha megemeli a fülét, jobb, ha csend van, akkor mélyen tartja. A kis méretű kutya, amikor normálisan, szépen megy, akkor sem ér el olyan sebességet, mint a nj. Ahhoz, hogy szép jármódja legyen a kutyának, ahhoz a gazdának is megfelelő ütemben kell mennie. Ez nj. esetében futás.
A feneke azért van mélyen, mert ilyenre tenyésztették, Nekem nagyon nem tetszik, de ez nem jelent semmit. Állítólag így nagyobb hajtóerőt tud kifejteni, kevésbé terhelt a csípő. Nézd meg az utcán is ógy néznek ki hátulról, mint akik a következő pillanatban összerogynak. Ilyenek
Ha a ’80-as években jártál volna kiállításra, akkor még a nj.-oknak nem ért le a feneke. Az ember 2-3 év alatt átalakította őket. Ekkor döbbentem meg életemben először azon, hogy mit tudunk művelni a kutyákkal rövid időn belül.
Nézzük a dobermannt. A kiállítónak az tetszik, ha nyitott szájjal van a ringben és lóg a nyelve. Ezért 40 fokos melegben sót raknak a szájukba, nem adnak nekik vizet és a 3-ik körben felhömbölödnek a ringben. Láttad már? Minden körnek meg van a trükkje.