Siphersh Creative Commons License 2004.10.01 0 0 21

:-) Valláskritika, ahogy felhoztad a topikot, újra elolvastam a hozzászólásomat, és megállapítottam magamban, hogy jé, ahhoz képest, hogy milyen hosszú és milyen nehéz szöveg, mennyire tartalmas és lényegretörő... Azt hiszem, egy valódi választ adtam benne a kérdésre. De nagyon nehéz és hosszú, igen. Milyen érdekes, hogy éppen rá is kérdezel... :-)

 

A lényeg:

 

A létige jelentését nem lehet meghatározni, mert az önigazoló lenne. Azért van ez így, mert a létige alapfogalmi természettel bír a nyelvhasználat rendszerének egészében. De ez csak annyit jelent, hogy nem lehet nyelvi eszközökkel rámutatni a létige jelentésére, semmi többet.

 

Mivel van egy ilyen alapfogalmi síkja a nyelviségnek, nem lehetne például egy felnövekvő gyermeket csupán meghatározások, fogalmi eszközök segítségével megtanítani beszélni. Nincs miből kiindulni, ugye.

 

Az emberi létélménynek csak egy felszíni, sokszorosan vonatkoztatott síkja a fogalmiság, amely fogalmiságben ez a létige egy ilyen alapfogalmi dolog. Folyamatosan, minden pillanatban jelen vannak a létélménynek, az emberekkel való együttlétnek a mélyebb, alapvetőbb vonatkozásai. Ezek a mélyebb síkok jelen vannak az anyanyelvét tanuló kisgyerekben is. Érzések, empátia, mélyebb és felületesebb benyomások, az érzetekre adott spontán belső, szellemi reakciók, amik primitívebbek és intimebbek annál fogalmi absztrakciónál, amibe a valóságképünket rendezzük.

 

És ebben az összélményben nyer jelentést a létige is. Tehát ahhoz, hogy összehangoljuk a kommunikációban a "személyes" létigék jelentését, egy érzelmi, empatikus együttlét szükséges. Ahogy az anyanyelvét tanuló kisgyerek agyában az őt érő ingerek hatására kialakul egy létige, úgy tudjuk mi, felnőttek is összébb hangolni a létigéinket. Csakhogy a kisgyerek számára még nagyon természetes, hogy az ösztöneire, az empátiára hagyatkozik, mi felnőttek nagyon ragaszkodunk a fogalmi rendszerünkhöz, mint alaphoz. Veszítünk az ilyen rugalmasságunkból, ahogy felnövünk. Annyira hasznosnak bizonyul a fogalmiság, hogy a legfontosabb dolgokat fogalmi alapon kezdjük tekinteni. Esetleg még magának a fogalmiságnak az alapjait is, ami hiba. Önértelmező hurok. Nem működik.

 

És az ilyen alapvető interperszonális disszonancia feloldásában, helyrerázásában az ilyen, kifejezetten betükre szűkített kommunikációs közeg, mint ez a fórum, a lehető legkevésbé alkalmas, ugye.

Előzmény: valláskritika (20)