S.P.T. Creative Commons License 2004.09.28 0 0 50

OK. Tehát a cél egy további expedíció előkészítő rendszer, energiafenntartási céllal.

 

Így már értem, miért ment el a téma a golyócskák irányába ennyire.

 

A golyócskákkal (az energiatovábbítás triviális problémáján) felül még az a gondom, hogy először letéve, még működnek egyfajta (elég rossz) hatásfokkal, de ahogy tovább gurítjuk őket, poros, egyre karcosabb felük lesz a nap felé, ez meg már tényleg lerontja a hatásfokot.

 

A legkeményebb átlátszó bevonatot manapság kerámiából lehet készíteni (hasonlóból, ami a CMH (Cereamic Metal  Halide) típusú kisülőcsöves lámpákban van).

Ez viszont iszonyat drága, és a technológiábol adódóan a gömbsugárra eső hasznos felületet drasztikusan csökkenti, így a méhsejtbe rendezett hatásfoka is nagyon lecsökken.

 

Azt belevettétek a számításba, hogy a gömbnek mindíg csak egy pontja van, ami ideális szögben áll a napra? A többi a szinusz függvény szerint roszabb hatásfokkal üzemel (ha a gömb sugarából mérem a szöget az ideális irányhoz képest)

A szomszéd golyóról jövő reflexió 5%-nál nem tudna többet adni az egészhez.

 

Gondoljatok bele, hogy mi van egy sziklás "nehéz" terepen, illetve olyan terepen, ahol lejt a talaj, de nem a nekünk kellő irányba (kráterperem...)

Persze ezeket meg lehet kerülni, de így a rendszer azzal tölti idejének nagy részét, hogy mint egy labirintusban lavíroz, keresi az útvonalat.

Ha munkára kerül sor, ez nem megengedhető.

Még a mai marsjáróknál is sokkal biztosabban közlekedő eszközöket kell szinálni, ami ugye egyenlő a méret növelésével.

 

Az alagutakat sem hiába egy hatalmas fúrópajzsaal fúrják sok kicsi helyett. Persze megértem, hogy ott meg ott az ember, aki szervizeli.

 

Szerintem a jó irány egy kívülről hagyományosabbnak tűnő rendszer lenne.

 

Első elgondolásra pl roverek, amik nagy felületű kinyitható napelemeket hordoznak, és, ha energia kell, összekapcsolódnak, s kifeszítika napelemeket egy nagy felületté.

 

Így akár mozogni is tudnának, ha meg jön a rossz idő, összecsomagolnak, vagy csak annyi elemet hagynak kint, amit meg tudnak tartani a szélben...

Mivel több lenne belőlük, egy két meghibásodtat még magával tud vinni a rendszer.

Előzmény: Törölt nick (49)