ztimar Creative Commons License 2004.09.28 0 0 19

Udv!

Nekem speciel kint van Athenban az unokatesom, Beres Dezso, es altalaban kint szokott lenni a vilagbajnoksagokon is, mivel 5.-nek van rangsorolva a vilagranglistan bocsaban.

10 eves koraig egeszseges volt, amikor egy autoimmun betegseg miatt sokizuleti gyulladasa lett, majd reszben a szteroidtartalmu gyogyszerektol illetve a betegsege miatt lett tolokocsis. Kb ugy tud mozogni, mint egy idos izuleteitol megfosztott oregember, mikozben 26 eves. A csalad szegeny, ezert ugy havi 30 ezer ft-bol elnek fejenkent anyukajaval, mindamellett, hogy o is foiskolat vegzett, es van munkahelye. Ilyen korulmenyek kozott naponta edz, amihez feltetlenul kell egy ember, aki eleg nagy autoval rendelkezik, hogy beferjen a tolokocsi, elvigye egy lepukkant tornaterembe, ahol hepehupas parketten edzenek a vilag legjobbjai ellen. Ezek egyebkent mostansag a portugalok. Dezsonek van egy bocsakeszlete, ami 80 e ft korul mozog es jo kozepes minosegu, mert csak 3 fele labda van benne. A portugalnak a legjobb van, meg tobbfele labdaval. Ez a sport is technikai e tekintetben - minel dragabb a keszlet, es minel simabb a palya, annal pontosabban lehet gyakorolni a versenyre, majd ott produkalni.

Maga az edzes pedig ugy nez ki, mintha valakinek minden izuletebe, egy szeget vernenek es azzal kene mondjuk 2-3 orat gyakorolnia.

Unokatesomnak nincs lakasa, autoja, normalis bocsa keszlete es penze se arra, hogy 4 evig fizesse a benzint, a sofort es mindazt amit az egeszseges sportoloknak nem kell feltetlenul kipengetni, mert mondjuk felulnek egy bicora, vagy buszra es elmennek a labukon a palyara.

Ha megnyeri egyszer az eletben a  paraolimpiat, kap 650 ezret, mig aki egeszseges, 10x ennyit. Ez igy biztosan nem fair.

Masreszt valaszul Bure irasara: -igenis magas szinvonalu felkeszulest igenyel, egy elvonalbeli mozgasserult edzese

-a serultek sportjai igenis izgalmasak, csak kis szamu embert erdekelnek (kulonosen az erintetteket). Vannak ilyen sportagak a nem mozgasserulteknel is, pl. skeet versenyek is ritkan vannak a tv-ben, aztan megis orultunk Igaly Diananak.

-nem lennenek hobbi sportolok, ha felkarolna oket valami vagy valaki es azert fizetne oket, hogy sportoljanak

-orszagmarketingre a paralimpikonok sikerei is pozitivan hatnak. Tobben ismerik oket Athenban iden mint ahanyan lattak itt az USA-ban Tony Curtis reklamjait (en egyet se lattam miota itt vagyok).

-minden fontosabb serult versenyrol be szoktak szamolni otthon TV-ben radioban, de mivel sokkal kevesebben is vannak mint az egeszseges emberek, aranyaiban kevesebbszer is mutogatjak oket. Talan ebben lehetne javitani es nepszerusiteni otthon oket, hogy legyen eselyuk az ismertsegre.

-AZ EGYENLOSEGET MINDENBEN (!) KI KELL FEJEZNI, OK UGYANOLYAN ERTEKES TAGJAI A TARSADALOMNAK MINT TE, VAGY EN, SOT VAN AMIBEN JOBBAK NALUNK.

Sok mindenben viszont sokkal nehezebb a dolguk. A fejlett orszagokban, mint amilyen Mo. szeretne lenni, sokkal tobb figyelmet kapnak a hatranyos helyzetuek. Ez sokszor nem a penzen mulik, csak a gondolkodasunkon. Ha elerjuk, hogy a serult emberekre is egyenrangukent gondoljunk, eszunkbe fognak jutni, amikor megepitjuk a kovetkezo kozhivatalt, amibe ok is be tudnak majd jutni. Ettol leszunk majd jo emberek.   

Előzmény: Bure (3)